Klaudia
-4 °C
2 °C

Lézeres hálózat a Cebiten

2009.03.08. 10:47 Módosítva: 2009-03-08 12:17:49
Szabadtéri optikai adattovábbító rendszert vitt Hannoverbe a magyar Geodesy Kft.

Lézersugárral nagy menyiségű adat továbbítható, persze a megoldás csak akkor vehető igénybe, ha a két végpont között optikai rálátás van. A hannoveri Cebiten lézeres hálózati eszközöket kiállító Geodesy Kft. szerint ez az adatátviteli megoldás olcsóbb, mint az optikai hálózat, és gyorsan telepíthető, mert - szemben a rádiós hálózatokkal - a használatához nincs szükség hatósági frekvenciaengedélyre.

Az eső nem befolyásolja, a köd gyengítheti a jelet, de a rendszer visszacsatol és azonnal újraküld minden információt, így adatkiesés gyakorlatilag időjárási tényezők miatt nincs. Vannak 5000 méter hatótávolságú és 1,25 gigabites adatátviteli sebességet biztosító eszközök is, és a cég már dolgozik a tíz gigabites eszközök fejlesztésén is.

A Geodesy jelenleg csak exportra gyárt, a megrendelői közt vannak ipari kommunikációval foglalkozó cégek, internetszolgáltatók, használják a lézereket ipartelepeken, pályaudvarokon, irodaban. A technológia a hadseregek számára is fontos lehet, mondta el a vállalat, hiszen percek alatt felállítható a kommunikációs rendszer, és gyakorlatilag lehallgathatatlan.

A Cebitre kivitt termékek egyik újdonsága, hogy a telepítést jelentősen leegyszerűsítették, a vállalat szerint egy teljesen hétköznapi ember is be tudja állítani a rendszereket.