Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Vonalkóddal terjed a mobilinternet

2009.03.10. 16:50 Módosítva: 2009.03.10. 16:50
A mobiltelefonok egy kusza fekete-fehér kép beolvasása után egy weboldalra irányítják a felhasználót.

Mobilkódot népszerűsítő kampányt indított a Sanoma Budapest, a Pannon és a T-Mobile. A technológia összeköti a nyomtatott sajtót az internettel, és a következő években teljesen átalakíthatja a reklámipart. Persze csak akkor, ha a magyarok ugyanúgy megkedvelik a megoldást, mint a nálunk jóval fejlettebb japánok, úgy tíz évvel ezelőtt.

qr code hazon

A műszaki újításoktól való félelem nem akadályozhatja a mobilkód terjedését, mert ez a megoldás nem bonyolítja, hanem végletesen leegyszerűsíti a mobilinternet használatát. A júzer feltelepít a kamerás okostelefonjára egy szoftvert, amivel beolvassa az újságban, plakáton vagy weboldalon lévő fekete-fehér kódot. A szoftver pedig egyetlen gombnyomás nélkül kihámozza a kusza kódból a tartalmat, ami lehet egy weboldal címe, egy névjegykártya, vagy akár egy 7089 karakteres szöveg is.

Az üzleti lehetőség abban van, hogy a nyomtatott újságok a weboldalukra terelhetik a mobil felhasználóját, aki a portálon elolvashatja a cikk folytatását vagy a hátterét, esetleg írhat a szerzőnek vagy képeket tölthet le. Ha hasznos tartalmat talál, akkor legközelebb talán már magától is felkeresi a weboldalt a mobilján vagy a számítógépén. A hirdetésekben megjelenő kóddal a gyártó weboldalára lehet irányítani a mobilozót. A hirdetési módszer egyik legnagyobb előnye, hogy csöppet sem tolakodó, hiszen a felhasználó döntésén múlik, hogy beolvassa-e a reklámban lévő kódot. A mobilszolgáltatók is jól járnak, hiszen megnő az adatforgalmuk.

Szerencsére nemcsak a mobilszolgáltatók és a kiadók használhatják a mobilkódokat, hanem bárki más is. A Nokia weboldalánlévő kódgenerátorral tetszőleges névjegykártya, szöveg vagy url vonalkódja készíthető el, teljesen ingyen. A vonalkód felmásolható névjegykártyára, matricára, feltölthető egy weboldalra, vagy akár A1-es papírlapra is kinyomtatható. Akár térképadatot is elmenthetünk egy Google Maps-es url-lel, így a mobilkód segítségével a mobilon előkereshetőek a környékbeli cégek. A diákok kódolt üzeneteket válthatnak, amit a tanár - valószínűleg - nem tud értelmezni.

A fenti kódot átméretezés után is beolvasta és pontosan értelmezte a Nokia E51, aminek csupán két megapixeles a kamerája.
A fenti kódot átméretezés után is beolvasta és pontosan értelmezte a Nokia E51, aminek csupán két megapixeles a kamerája.

A Sanoma kedden bemutatott kampányának a célja, hogy egy nyereményjáték keretében megtanítsa az embereknek a mobilkód használatát - mondta Szépvölgyi Tamás, a kiadóvállalat mobilmédia üzletágának a vezetője. Jelenleg a magyar mobilok 20-25 százalékára lehet feltelepíteni a kódolvasó szoftvert, mondta Majorosi Emese, a Pannon kommunikációs igazgatója. A kompatibilis készülékek listája a mobilkod.hu weboldalon látható.