Nyáron jön az iPhone 3.0

2009.03.17. 22:02
Csalódottak lehetnek, akik egy nagyobb érintőkijelzős készüléket vártak, mert a hardver megújulásáról egyáltalán nem volt szó az Apple keddi fejlesztői rendezvényén. Viszont ezer új eszközt kapnak a programozók, és az iPhone végre olyat is tud majd, amire a többi okostelefon évek óta képes.

Hiányosságai ellenére rendkívül sikeresnek mondható az Apple iPhone, mert eddig 17 millió fogyott belőle, és ha számításba vesszük az iPod Touch médialejátszót, akkor legalább 30 millió almalogós érintőkijelzős kütyü rohangál világszerte a nadrágzsebekben. Ezt a hatalmas tömeget 50 ezer fejlesztő próbálja kiszolgálni, eddig ennyi vállalat és egyén töltötte le az Apple fejlesztői csomagját, az SDK-t.

A felhasználók 800 millió szoftvert töltöttek le, ami azért elképesztően nagy szám, mert az Apple csupán 8 hónappal ezelőtt nyitotta meg a szoftverboltját. Ezek után nem lenne meglepő, ha egy év alatt túllépnének az 1 milliárdon.

Durvul a jövő

A keddi bejelentés lényege, hogy a fejlesztők mostantól rengeteg új dolgot megvalósíthatnak a mobilon. Az Apple 1000 új alkalmazásprogramozási interfészt ad a fejlesztőknek, tehát amikor az iPhone 3.0-t az egyszerű júzerek is letölthetik, akkor robbanásszerűen megnő majd az elérhető programok száma, illetve a meglévő programok többsége új funkciókkal bővül.

apple-2009-iphone-3-1421-rm

Például szoftveren belül is lehet majd vásárolni. Így a felhasználók olcsón megvehetnek játékokat, majd pénzért új pályákat, fegyvereket, autókat vagy más értelmetlen bigyót szerezhetnek. Ezzel a játékfejlesztő folyamatosan bevételhez jut, és nem kell teljesen új játékot kreálnia. Ez más fejlesztőknek is kedvez, a nyelvtanító leckék és az útikönyvek értékesítése is egyszerűbbé válik.

Ha két iPhone-tulajdonos egy légtérben tartózkodik, akkor a 3.0-val már bluetooth-kapcsolaton is kommunikálhatnak egymással, például játszhatnak egymás ellen, vagy névjegykártyát cserélhetnek.

Counter Strike-rajongók rémálma: rakétavető 0,99 valódi dollárért
Counter Strike-rajongók rémálma: rakétavető 0,99 valódi dollárért

Kapnak a hardverfejlesztők is, olyan szoftvereket írhatnak az iPhone-ra, amik közvetlenül kezelik a hardvereiket. Példaként bemutattak egy hangszórót, aminek a hangszíne állítható a mobilról, egy külső FM-rádiót, aminél az iPhone-ról választható ki a rádiócsatorna, de vérnyomás- és cukorszintmérő is ráköthető a mobilra.

A Google Maps térképét is használhatják majd a programok, és egyénileg átszabhatják - valahogy úgy, mint a weben. Például lehetne majd írni budapesti étteremajánlót, ami a felhasználók értékeléseire épül. Végre lesz rendes autós navigáció is, de a szoftvergyártóknak jogi okokból maguknak kell gondoskodniuk a térképről, nem használhatják a Google-ét.

Üzenetküldés 1.0

Végre az Apple fejlesztői is túljutottak azon, amin a riválisok már évekkel ezelőtt: lesz mms és a csevegőprogramok is működnek majd a háttérben. Nem egészen úgy, mint mondjuk egy Nokián, ahol simán fut a csevegőkliens, hanem az Apple szerverei értesítőt küldenek, ha üzenet érkezett egy ismerőstől.

apple-2009-iphone-3-1366-rm

Másolás, kivágás, beillesztés

Az Apple szerint biztonsági problémák akadályozták meg, hogy a számítógépes-internetes élet legalapvetőbb eszköze megjelenjen iPhone-ban, de végre sikerült, lesz másolás, kivágás és beillesztés. Kétszer a szövegre bökve automatikusan kijelölődik a szöveg, és kis pontok jelennek meg a kijelölés sarkaiban, így átméretezhető, pontosítható a kijelölés. Ez külső programokban is működik majd. Szintén a szövegbevitelt segíti, hogy a 3.0-ban már a levelező, az sms-író és a notesz is elforgatható, azaz nagyobb méretű gombokkal lehet majd szöveget írni.

apple-2009-iphone-3-1387-rm

Lesz hangjegyzet, mms, és a beépített keresővel minden adat előbányászható, legyen szó akár egy dal címéről vagy egy naptárbejegyzésről.

A fejlesztők már most megkaphatják az iPhone 3.0 bétáját, az egyszerű felhasználók azonban csak nyáron tölthetik le. Addig a most beígért extrákat mindenki megkeresheti a nem hivatalos online szoftverboltban, a feltört iPhone-on ugyanis már most sokkal több minden elérhető, mint a gyári készüléken.  • Hírek
  • Megtakarítás