Piroska
-2 °C
5 °C

Ötszáz megabites adatátvitel a dsl-en

2009.03.17. 19:50
A következő generációs DSL több mint 500 megabit másodpercenkénti adatátviteli sebességet tesznek majd lehetővé a továbbfejlesztett zajszűrési technológiának és a rézkábelek kötegezésének köszönhetően, állítja az Ericsson.

A svéd cég nagy ívű bejelentése mögött az áll, hogy - állításuk szerint - a világon elsőként sikerült élő demonstrációban 500 megabites adatátviteli sebességet elérniük egy nagy bitsűrűségű DSL2 rendszeren. A vállalat úgy számol, hogy a technológián alapuló eszközök már akár az év vége felé is megvásárolhatóak lesznek.

A jelentős sebességnövekedés egyik kritériuma, hogy több rézkábelt kell kötegbe rendezni - a vállalat 6 darab ötszáz méter hosszú huzalt állított hadrendbe. A másik fontos szempont, hogy nagy pontossággal, előre meg kell határozni, hogy a vonal melyik szegmenségben lép majd fel zaj, majd azt sikeresen ki kell szűrni. Úgy tűnik, a cég vektorizálásos módszerrel sikeresen vette ezt az akadályt is.

Az Ericsson jelenleg szabványosítja a technológiát, az erre épülő sztenderddel reményeik szerint még az év vége előtt elkészülnek. A cég ugyanakkor azt javasolja, hogy akiknek telik rá, továbbra is használjanak inkább optikai kábeleket.