Klaudia
-4 °C
2 °C

A videojátékok javítják a látást

Egy vasárnap közzétett tanulmány szerint az akciódús videojátékok jelentősen javítják a kontrasztérzékenységet, mert kiválóan edzik a szemet.

A kontrasztérzékenység az egységes háttér előtti szürke árnyalatok legkisebb változásának érzékelése, nagy szükség van rá éjszakai vezetéskor vagy olvasásor. Gyakran romlik meg a kor előrehaladtával. A kontrasztérzékenységet jelenleg szemüveggel vagy lézeres sebészeti eljárással javítják. Egy friss kutatás viszont azt a meglepő eredményt hozta, hogy ez az érzékenység rendszeres edzéssel is javítható.

A Daphne Bavelier professzor (New York állam, Rochester egyetem) vezetésével elvégzett kísérletben fiatal felnőttek vettek részt, akik korábban nem játszottak videojátékokkal, írja a New Scientist. A csoportot két részre osztották, az egyik csoportnak az akciódús Unreal Tournamenttel vagy Call of Duty-val kellett játszania, a másiknak pedig a nyugisabb Sims 2-vel, amiben nem kell pontosan célozni. Kilenc hát alatt összesen 50 órát játszottak.

Mindkét csoportnak javult a kontrasztérzékenysége, de az akciójátékok hatékonyabbnak bizonyultak: a csoportban átlagosan 43 százalékkal javult a kontrasztlátás, míg a másikban csupán 11 százalékkal. A javulás hónapokig megmaradt, akkor is, ha a kísérleti alanyok nem játszottak.

Arra a kérdésre, hogy a lövöldözős játék egy ponton túl nem árthat-e, Bavelier így felelt: "A szemnek valószínűleg nem, de a társasági kapcsolatoknak esetleg igen".

A tanulmány a Nature Neuroscience című tudományos folyóiratban jelent meg.