Piroska
-2 °C
5 °C

Az EU nem engedi lekapcsolni a fájlcserélőket

2009.03.30. 19:59
Franciaországban új törvényt készítenek elő, aminek az értelmében lekapcsolhatják a visszaeső fájlcserélők internetelérését. Az Európai Unió azonban nem támogatja a szigorú büntetést.

Az Európai Parlament (EP) egy éven belül harmadszor mondott nemet arra a törekvésre, hogy az internetes kalózkodást az úgynevezett „három dobásod van" szemlélet jegyében szabályozzák, és az ismétlődő jogsértéseket a felhasználók internetkapcsolatának megszakításával szankcionálják, írja a fájlcsere pártján álló TorrentFreak. A tervezetet több állam támogatja, de leginkább Franciaország, ahol épp most zajlik a törvényjavaslat vitája.

Sztavrosz Lambrinidisz európai parlamenti képviselő benyújtott egy jelentést a testületnek, amiben a szabadságjogok fenntartása mellett tett hitet, és ezt a szöveget az EP elsöprő többséggel (481-25-21) elfogadta. Ezzel egyúttal elutasította a szigorú büntetésre irányuló francia javaslatot. „Miközben felvállalt feladatunk, hogy biztosítanunk kell közösségeinknek az interneten a lehető legnagyobb biztonságot, ügyelnünk kell arra is, hogy korlátok között tartsuk a felhasználók felügyeletét és megfigyelését, mivel ez veszélyezteti szabadságunkat, különösképp olyan ügyekben, ahol döntő az arányosság, a hatékonyság és a visszatartó erő elve" - utalt vissza a képviselő egy korábbi állásfoglalásra. A jelentés később nyíltan is hangoztatja, hogy „kormányzatok vagy magáncégek nem tagadhatják meg az internet-hozzáférést", mivel ez a 21. században minden európai polgár alapvető jogának számít.

Az Európai Unió képviselői évek óta következetesen igyekeznek egyensúlyt találni ebben a roppant fontos kérdésben: egyrészt messzemenőleg védik a tulajdonjogot (így a szellemit is), ugyanakkor a személyes szabadság, illetve az információkhoz jutás alkotmányosnak tekintett jogáért is kiállnak, és eddig minden egyes alkalommal a túlzottan szigorú követelések ellen foglaltak állást.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az EP döntései irányelvek, nem kötelező érvényűek; az adott ügyben minden tagország joga, hogy a saját belátása szerint szabályozza a fájlcserélők büntetését.