Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Megavideo Hollywood sírját ássa

2009.03.31. 17:56
Ha eddig nem tűnt volna fel, már csak a dinoszauruszok töltögetnek esténként sokgigás filmeket, hogy másnap este dvd-re írják, harmadnap meg megnézzék őket. A progresszív netező csak kattint, és hátradől. Kevesebb mint két év alatt halvány reménységből komoly piaci szereplővé küzdötte fel magát a hongkongi székhelyű Megavideo, ahol online streamben nézhetők a legújabb hollywoodi filmek és tévésorozatok. Pimasz, de működik.

Hiába népszerű a BitTorrent, elég népszerű soha nem lehet: ami a filmeket meg a sorozatokat illeti, az instant videoszájtoké a jövő, ahol egy kattintással meg lehet nézni a legújabb Dolph Lundgren-remeket, anélkül, hogy órákat kellene várni a letöltésre, és egy bitet is elfoglalna a merevlemezből. Úgyse nézzük meg soha többet.

Ugye, milyen jó lenne a YouTube-on a megjelenés napján, vagy legalább hónapokkal a magyarországi bemutató előtt megtekinteni a legújabb hollywoodi filmeket? Csakhogy a YouTube és társai tűzzel-vassal irtják a szerzői jog által védett anyagokat, így - hacsak nem sikerül megállapodniuk a kiadókkal - a legális videomegosztók óhatatlanul az amatőr, legfeljebb kétperces ökörködések gyűjteményei maradnak.

Nem így a bátrak, mint a Megavideo. A most legígéretesebbnek tűnő megosztó, ami már 18 nyelven elérhető (igaz, magyarul még nem) Hongkongban székel, és sokat nem bajlódik a szerzői jogokkal: ott van rajta minden a Burn After Readingtől (Égető bizonyíték) a Taken-en át (Elrabolva) a Boltig (Volt), a legújabb The Big Bang Theory-epizódtól a legújabb Lost-epizódig. Streamelve, tehát azonnal lejátszható, linkelhető, beágyazható, teljes képernyősre nagyítható, sőt, ha nagyon kell, letölthető formában.

Nem hobbi, üzlet

A Megavideo, amely testvérszájtjával, a szintén ígéretes Megapornnal együtt a Megauploadból nőtt ki, jól kigondolt üzleti modellel ösztönzi a feltöltést. Filmet bárki nézhet, de aki ingyen regisztrál, bizonyos mértékű prioritást is élvez, ami azt jelenti, hogy valamivel gyorsabban jön neki a stream, illetve feltölthet maximum 500 megabájtos filmeket is. A prémium tagság havi 10 euróba kerül, ezért még gyorsabb stream, feltöltött filmenként 5 gigás limit és letöltési lehetőség is jár. Ami még nagyszerűbb, a Megavideo jutalmat oszt minden egyes olyan feltöltött film után, amelyre valaki rákattint. 10 000 néző után egyhónapos prémium tagság jár, 50 000-ért féléves, 100 000-ért egyéves, plusz száz dollár. De akinek sikerül olyan filmet feltöltenie, ami eléri az ötmilliós nézettséget, annak 10 000 dollárt fizet a Megavideo, és az már nem hobbi, az már szakma.

Egy filmet persze csak egyszer lehet feltölteni, így fontos az elsőség; cserébe a Megavideo azt tervezi, hogy az AdBrite hirdetési rendszerével együttműködve a feltöltők reklámokat helyezhetnek majd el a filmekben, és a hirdetési bevétel teljes egészében a hozzájuk folyik majd be. Az meg már nem szakma, az már üzlet.

Szerzői jog által védett (a kiadók szóhasználatával: lopott) filmekbe reklámot tenni valószínűleg az online média történetének egyik legpimaszabb üzleti modellje. De amikor a Wired arról kérdezte a Megavideo képviselőjét, mégis hogyan képzeli a cég az együttműködést a jogtulajdonosokkal, megkapta az online média történetének legpimaszabb válaszát: töltsék csak fel a stúdiók meg a tévécsatornák elsőnek a filmjeiket meg a sorozataikat, és akkor majd ők részesülnek a Megavideo nagyszerű programjának áldásaiból.

Reménységből megasztár

Michael Arrington új vállalkozásokat bemutató blogja, a TechCrunch már a kezdet kezdetén, másfél évvel ezelőtt megjósolta a Megavideo sikerét, de nem BitTorrent-, hanem YouTube-killernek nevezte. Bár ott még nem tartunk, tény, hogy a Megavideo idén januárra beküzdötte magát a tíz legnépszerűbb videoszájt közé, úgy, hogy az ESPN sportcsatornát taszította le a tízedik helyről, és havi 102 millió megtekintéssel megközelítette a Disney Online-t (141 millió), illetve az AOL-t (185 millió). A Google által megtámogatott YouTube persze a maga havi hatmilliárdjával még mindig más ligában játszik, de a Megavideo már a leglátogatottabb szájtok között is ott van, az Alexa szerint most a 73. a listán, nagyjából az Apple.com-mal és a tube8.com pornószájttal azonos kategóriában, már ami a látogatottságot illeti.

Mielőtt rohanni tetszenek a Megavideóra, néhány apróság. Először is nem úgy működik a dolog, hogy az ember odamegy, beírja a keresőbe, hogy felon, és akkor megnézi a Felont (magyarul Az elítélt, Stephen Dorffal és Val Kilmerrel, egész jó).

A megavideós linkekkel nagyban megy a kufárkodás, a legtöbb népszerű filmet, sorozatot ugyanis privát linkkel töltik fel, ami azt jelenti, hogy a szájt saját keresőjével nem, csak az url ismeretében lehet őket megtalálni. Az url-ek terjesztésére külön szájtok szakosodtak, amelyek jó esetben csak hirdetésekkel veszik körbe a linkeket, rossz esetben lehúzós szpemmerek, akik egyből a nézők e-mailcímét követelik. A viszonylag korrekt kategóriába ebben a pillanatban a watchnewfilms.com, esetleg a surfthechannel.com sorolható, de érdemes másokkal is próbálkozni, ésszel.

A másik gyakori jelenség, hogy ha nem fizetős konstrukcióban használjuk a szájtot, a Megavideo megszakítja a lejátszást, sokszor a film 78. percénél, tehát a hollywoodi forgatókönyvek ismeretében a lehető legrosszabb pillanatban. Ezt egyes szakértők szerint úgy lehet elkerülni, hogy elindítjuk a filmet, megvárjuk, amíg a lejátszó pufferelni kezd, és akkor megnyomjuk a pause gombot. Amikor a pufferelés befejeződött, a böngészőt kapcsolat nélküli üzemmódba állítjuk, és immár offline, gond nélkül megtekintjük a filmet.

Harmadszor a filmek leggyakrabban eredeti nyelven szólnak, ami a magyar közönség Kautzky Armand hangjához szokott részét eltántoríthatja.

Végül a zene- és filmletöltés a most érvényes magyar törvények szerint legális, de feltölteni nem szabad, mert az már megosztás, és minimum pénzbüntetéssel jár. Ha meg üzletszerű, és legalább félmilliárdos kárt okoz, akkor 2-8 év börtön.