16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Önök Steve Jobsot szeretnék miniszterelnöknek

2009.03.31. 10:37
Legyen Bill Gates a miniszterelnök! - vetettük fel néhány napja az ötletet, amikor már úgy tűnt, egyetlen nagykorú magyar állampolgár sincs, aki vállalná, és tetszene is az összes pártnak, vagy legalább néhánynak.

Csak egy apró alkotmánymódosítás kellene ahhoz, hogy külföldről igazolhassunk kormányfőt, mint mondjuk a fociban szövetségi kapitányt, mi pedig jó előre megszondáztattuk a közvéleményt (illetve a köz véleményét abszolút nem reprezentáló Index-olvasótábort), hogy ki lenne az az IT-világból importált cégvezér, aki rendbe tudná tenni az országot.

A hat jelölt elég széles skáláját fedte le a cég- (értsd: ország-) vezetői stílusoknak. Ott volt Bill Gates, a világ leggazdagabb embere, aki néhány ügyes üzlettel tört fel, aztán az erő pozíciójából nyomta le a Microsoft összes konkurensét. Linus Torvalds, az ingyenes Linux operációs rendszer atyja, aki az információ szabadságában és az emberi jóindulatban hisz, és erre épített karriert. Mike Morhaime, aki főleg kölcsönvett ötletekből építkezve egy online játékban sikeresen irányít vagy már öt éve egy Magyarországnyi embert.

Niklas Zennström, aki milliárdokat ügyeskedett össze magának a Kazaa-val és a Skype-pal, miközben elterjesztette a fájlcserét és az online telefonálást. Larry Page és Sergey Brin, akik a banálisan hangzó „don't be evil" (ne légy gonosz) szlogennel futtatták fel tíz év alatt egy kollégiumi szobából a világ egyik legfontosabb technológiai cégévé a Google-t. Végül Steve Jobs, a diktátor, akitől állítólag a saját beosztottjai is rettegnek, de zseniális módon tudja elhitetni a világgal, hogy csak attól lehetnek igazán menők, amit ő árul.

Mozgósítás

A nem feltétlenül halálosan komoly cikkre több ezer szavazat érkezett, a legtöbb (igenek és nemek összesen) Jobsra és Morhaime-re - úgy tűnik, a Mac- és World of Warcraft-rajongók érezték leginkább szívügyüknek, hogy jó eredményt érjenek el (ezt egy gyors Google-keresés is megerősíti: blogokon, fórumokon terjedt a hír, és a mozgósítás).

szavazas

Éppen ez az Apple-fanatizmus kellett Steve Jobsnak ahhoz, hogy megszerezze a győzelmet: 69 százalékos támogatottságot szerzett, a Google-srácok 68 százalékos eredménnyel éppen csak lemaradtak, de remek koalíciós partnerek lehetnek. Bill Gates csúnyán lemaradva, 60 százalékkal jött be a harmadik helyen, a játékosok szavazataival 51 százalékra hozta fel kezdetben csapnivaló eredményét Mike Morhaime, és ugyanennyit hozott össze Linus Torvalds is. Az egyetlen jelölt, akit az Index-olvasók inkább elleneznek, mint elfogadnának (37 százalékos támogatás) Niklas Zennström lett, valószínűleg azért, mert ő hasonlít legjobban a tipikus mai magyar politikusról kialakult képre.

István, a király

Jobs hatalomra kerülésének esetére mi fehér műanyaggal bevont Lánchidat, a királyság visszaállítását, és az Ipoly folyó írásmódjának iPoly-ra módosítását vizionáltuk, a Pixar által készített Vuk-folytatással súlyosbítva. Voltak, akik még tovább mentek, az Appleblog egyik kommentelője például már Jobs reformprogramját is ismerni véli: „...az államigazgatásban és az egészségügyben csak csinos nők és jóképű férfiak dolgoznának, a lepusztult épületeket lefestenék csilivili színekre, és Steve Jobs megmondaná, milyen betegségeket kaphat el az állampolgár. Ha esetleg mégis összeszedne az ember mást, meggyőznek róla, hogy tulajdonkeppen náthás, és nincs szüksége másra, mint az aszpirin. Ráadásul az kétszer olyan hatékony, mint a korábbi aszpirin és alufóliában van, gyönyörűen megtervezve..."

Aztán, ha nem is lesz alkotmánymódosítás, legalább adtunk egy újabb indokot arra Jobsnak, hogy visszatérjen a betegszabadságáról.  • Tippek
  • Hírek