Valér
-1 °C
0 °C

A Firefox 3.0 vezet Európában

2009.04.01. 16:45 Módosítva: 2009-04-01 16:46:10
Összesítettben még mindig a Microsoft van az élen, de a különböző verziójú böngészők közül a Firefox 3.0 a legelterjedtebb.

A Firefox lassú, fokozatos, de kitartó piachódítási folyamata azt eredményezte, hogy Európában az Internet Explorer elveszítette vezető helyét, és piaci részesedése visszaesett 34,54 százalékra, írja az ITcafé. Ezzel egy időben a Mozilla nyílt forrású böngészője, a Firefox - története során először - 35,05 százalékkal a legnépszerűbb brózer lett a kontinensen, derül ki a StatCounter adataiból.

Azért egy kis csalás van a dologban, hiába, statisztika: a Firefox első helye csak akkor érvényes, ha a bevett változatokat nézzük, és a 3.0-s verziót vetjük össze az IE 7-tel. Ám ha az IE 6-ot, valamint a még épp pályáját kezdő IE 8-at is belevesszük, akkor természetesen a Microsoft termékei állnak az élen – igaz, a Firefox akkor sem panaszkodhat, mivel a Mozilla és a Microsoft közötti távolság egyre szűkül, már csak 10 százalékponttal vezet az Internet Explorer-csomag a Firefoxszal (2.0, illetve 3.0) szemben. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy ezek már komolyabb adatok, mint a decemberiek vagy az augusztusiak, mivel nem a szabadságolások időszakában mértek. A nagy munkaszünetek idején ugyanis a Firefox részesedése meg szokott ugrani, hiszen ilyenkor a döntően Internet Explorert használó munkahelyi gépek nem futnak – a szünet végeztével az IE általában visszaveszi korábbi pozícióját.

brozer apr

Európában kifejezetten jól áll az Opera is, mely a globális egy százalékos részesedésével szemben itt már 6-8 százalék körüli eredményt ért el.

A StatCounter nemzetközi felmérései azt mutatják, hogy világszinten az Internet Explorer 7.0 részesedése 41 százalék, az őt követő Firefox 3.0-nak pedig 24 százalékos a részesedése.

A NetApplications legfrissebb (az összes verziót egyben számoló) adatai szerint az Internet Explorer globálisan 67,44 százalékon áll, a Firefox pedig 21,77 százalékos szeletet harcolt ki, az Opera pedig 0,71 százalékot birtokol.

A kelet-európai trendeket nyomon követő rankings.hu március közepi adatai szerint (az IE 8-at számbavevő felmérés még nem készült el) Magyarországon a Firefox 3 41,4 százalékon állt, az Internet Explorer pedig 47,4 (IE 6 – 20%; IE 7 – 27,4%) százalékon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!