A nyílt forráskód a válság magyar nyertese

2009.04.02. 16:28
Szabad az út a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzése előtt a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára - jelentette be Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos csütörtökön.

Új közbeszerzési eljárásról szóló felhívás jelenik meg napokon belül, amiben a nyílt forráskódú szoftverek ugyanakkora, 12 milliárd forintos keretösszeget kapnak, mint a Microsoft és a Novell termékei.

A döntés célja a verseny növelése, valamint az, hogy a szakmai és a tudományos szervezetek más piaci szereplőkkel összefogva erősíteni tudják a nyílt szabványokon alapuló gondolkodásmódot. Baja Ferenc reméli, hogy szerint a magyar informatikai piacban van olyan erő, ami képes lesz valós szolgáltatási alternatívát nyújtani a zárt rendszerű, kódolt szoftverek szállítóival szemben.

Most a 2004-ben létrehozott, de egy év elteltével leállított Szoftver Kompetencia Központ újraindításáról folynak tárgyalások. A központ a szabad szoftverek bemutatásával segítené a közigazgatási szervek és közintézmények átállását. Ez fontos, mert a támogatási keretösszeg csak a szoftverlicencekre vonatkozik, az átképzések költségeit az intézményeknek kell állniuk.

2009 próbaév lesz, a végeredmény sokféle lehet. Elképzelhető, hogy nem sikerül élni a lehetőségekkel, de az is lehet, hogy nem remélt mértékben történnek meg a lehívások, mondta  Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára.

 Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a döntést abból a szempontból tartja stratégiai jelentőségűnek, hogy végre Magyarországon is elindulhat egy olyan közösségformálás, amelyre eddig még nem volt lehetőség. Valamint megindulhat e területen a műhelymunka és a szakemberképzés is.

A nyílt forráskódú szoftver olyan programot jelent, amelynek működése szabadon, bárki által megismerhető, tanulmányozható, felhasználható, fejleszthető, a fejlesztés pedig szabadon terjeszthető és továbbadható.  • Bérelnék
  • Bankszámla