Endre, Elek
16 °C
28 °C

Európában 27 repülőgépen lehet mobilozni

2009.04.02. 16:16
Lassan fejlődik a légi mobilozás, és a percdíjak sokkal magasabbak, mint amikor külföldről telefonálunk.

Egy évvel azután, hogy az Európai Bizottság szabályozta a repülőgépeken való biztonságos mobilozást, már 27 európai gépen lehet telefonálni. A testület becslése szerint ez a szám 2009 végére megduplázódik. Eddig három európai légitársaság, az ír Ryanair, a portugál TAP és a brit BMI kezdte meg a légiflottája felszerelését a megfelelő berendezésekkel.

"Különösen az üzletemberek és a fiatalabb utazóközönség telefonálna szívesen repülés közben, ugyanakkor a lehetőség az európai cégek számára is új üzleti távlatokat nyit" - nyilatkozott Viviane Reding, az információs társadalomért és médiáért felelős biztos.

Az EU-szabályozás biztosítja, hogy a szolgáltatóknak az európai légtérben való mobilhasználathoz nem kell különböző tagállamoktól engedélyeket beszerezni.

Reding szerint a szolgáltatóknak ügyelniük kell arra, hogy a díjak ésszerű kereteken belül maradjanak. Most a legalacsonyabb percdíj hívásindítás esetén 1,60 euró, az sms küldése pedig 0,43 euró (a cikk megszületése napján ez körülbelül 480 illetve 130 forint). A külföldi hívásindítás jelenleg 127 forintba kerül az EU-ban, az sms átlagára 66 forint.

A légi roaming ugyanúgy működik, mint a földközeli nemzetközi barangolás. A szolgáltatás díja jóval alacsonyabb, mint korábban, amikor még csak műholdas összeköttetéssel lehetett telefonálni.