Zoltán
9 °C
21 °C

Hárman támadják a mobiltendert

MTI/Index
2009.04.02. 19:30 Módosítva: 2009-04-02 20:57:57
A DreamCom, a Digi és a MobiNet is megfellebbezte a Nemzeti Hírközlési Hatóság döntését. A mobiltendert a gazdasági válságra hivatkozva állították le.

Csütörtökig a negyedik mobilszolgáltatói frekvenciára pályázó négy vállalatból három megtámadta a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) azt a határozatát, amivel megszüntette a kiírást. A DreamCom, a Digi és a MobiNet élt a lehetőséggel, az Invitel nem.

A DreamCom szerint a kiírt pályázati eljárás hivatalból nem szüntethető meg, és a közleményében azt írta, hogy a hivatal jogszabálysértő módon hozta meg a döntést. A DreamCom Kft. szerint a fellebbezéssel megtámadott végzés semmis, mert azt nem az arra jogosult hozta meg.

Márton György, a NHH szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fellebbezés még nem érkezett meg a hatósághoz, de a másodfokon illetékes - az NHH tanácsa - eldönti majd, hogy igaza van-e a társaságnak. Két másik pályázó, a Digi és Mobinet fellebbezése viszont már megérkezett a hatósághoz. A szóvivő azt is elmondta, hogy egy hivatalból indított eljárást meg lehet szüntetni végzéssel, amiről a Közigazgatási Hatósági Eljárásról szóló törvény rendelkezik.

Kritizálta a DreamCom az NHH-t, mert szerinte a pályázat megszüntetésének az oka, a gazdasági világválság és annak hazánkra gyakorolt hatása már a pályázat kiírásakor is ismert volt. Ezzel kapcsolatban Márton György elmondta, hogy tavaly októberben, a pályázat kiírásakor még nem volt ismert a válság hatása és nagysága, nem lehetett tudni azt sem, hogy milyen mértékben terjed el a világon.

A DreamCom jogi szakértőkkel konzultál a további igényérvényesítési lehetőségekről, mivel résztvevőként már eddig is tízmilliókat költött.

Az NHH március közepén jelentette be, hogy megszüntette a mobiltendert, és így Magyarországon egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltató. Az akkori közlemény szerint azért szüntették meg a pályázatot, mert a kiírás óta megromlott hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások értékéről. A negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárás megszüntetésének másik oka az volt, hogy a pályázók egy részének tulajdonosi szerkezete a többszöri hiánypótlás után sem vált átláthatóvá.

A tavaly októberben kiírt pályázattal az NHH élénkíteni akarta a versenyt a mobilpiacon, mert ennek következtében csökkennek az árak, és elégedettebbé válnak a fogyasztók.