Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Távolról lelőhetik a nem fizetett laptopokat

2009.04.03. 13:30 Módosítva: 2009-04-03 13:31:03
Az Ericsson új hsdpa-modemje figyelmeztet a bejövő emailre, és letiltja a lopott laptopot, amit ezután már be sem lehet kapcsolni.

A mobilszolgáltatók egyre több laptopot árulnak kedvezményesen, és jelenleg nem tehetnek túl sokat, ha az ügyfelük nem fizeti tovább a számlákat. Letilthatják az előfizető mobilos internetelérését, de még így is több tízezer forintot veszítenek. Hiszen a laptop teljes árából levont kedvezményt a szolgáltatás havidíjával kapják vissza.

A megoldás már elkészült, a beépített hsdpa-modemeket gyártó svéd Ericsson kedden bemutatott egy új modemet, amivel - ha a szolgáltató képes ilyesmit tenni az ügyfelével - teljesen letilthatja az ügyfél számítógépét. A zárolt gépet be sem lehet kapcsolni.

"Gyilkos pirulának hívjuk" - kommentálta a hírt Mats Norin, az Ericsson szélessávú moduljait fejlesztő részlegének a vezetője. Az új modem sok szolgáltató 3G-hálózatán működik majd.

Nem valószínű, hogy a mobilszolgáltatók az ügyfelek szívatására használják majd a megoldást, viszont a felhasználók nagyon jól járhatnak, ha távolról letiltható a gépük - megakadályozhatják, hogy egy tolvaj hozzáférjen az adataikhoz.

Az Ericsson új modemje ennél többre is képes: a gép kikapcsolt állapotában is ébren tud maradni, azaz figyeli a hálózati forgalmat, és figyelmeztetni tudja a felhasználót, ha fontos emailje érkezett, vagy Skype-on keresik.

Most az LG, a Dell, a Toshiba és a Lenovo használja az Ericsson hsdpa-moduljait.