Az internet az új vincseszter

2009.04.09. 12:10 Módosítva: 2009.04.09. 12:10
Elég egy jól irányzott ütés az asztalra a bénázó Windows miatt, és máris búcsút mondhatunk a laptopon tárolt több száz gigabájtnyi adatnak. Körülnéztünk az online tárhelyek piacán.

Az adatok sok veszélynek vannak kitéve, egy vírus, egy feleség vagy egy villámcsapás is elpusztíthat minden bitet a vincseszteren. A fontosabb fájlokat érdemes felmenteni az internetre. Az online tárhely biztonságáról szakértők gondoskodnak, és a neten tárolt zenéket, képeket és dokumentumokat bármikor, bárhonnan letölthetjük.

Ma már nincs is egyszerűbb feladat az online tárhely beszerzésénél, az informatikai ipar minden szegmensében arra próbálják rávenni az embereket, hogy lehetőleg náluk mentsék el a fájlokat. Mobilgyártók, számítógépgyártók és antivíruscégek is ingyentárhelyet adnak a termékeikhez, mert abban bíznak, hogy így hosszabb időre magukhoz köthetik a felhasználót. Hátha nem akar a júzer a fájlok áthelyezésével bajlódni, és az ingyenes időszak lejárta után inkább előfizet még néhány évre. Emellett ingyen és pénzért is tucatnyi szolgáltatótól vehetünk tárhelyet, hazánkban és a határokon túl egyaránt.

Az Asus húsz-harminc gigabájtos online tárhelyet ad bizonyos Eee netbookokhoz. Kicsit kilóg a tárhelyszolgáltatók sorából a Nokia, mivel a finn céget a többség csak a mobiljairól ismeri. A nemrég piacra dobott Nokia E63 üzleti mobilhoz egy gigabájtos tárhelyet kap az ügyfél, amit egy évig ingyen használhat. Természetesen más nokiás ügyfelek is vehetnek online tárhelyet, tíz gigabájt éves díja ötven euró, a harminc gigabájtos tárhelyért évi száz eurót kell fizetni.

A vírusirtókat gyártó Symantec a Norton 360 programcsomaghoz ad két gigabájtos tárhelyet, ami tovább bővíthető: tíz gigabájtért negyven eurót, ötvenért száz eurót, száz gigabájtért viszont már 210 eurót kérnek. A Microsoft a Live.com portálon beregisztrált felhasználóknak ingyen ad 25 gigabájtot.

Külföldi szolgáltatóknál legalább öt gigabájtos tárhelyet 45-90 eurós éves díjért szerezhetünk, derül ki a TopTenReviews összeállításából. Nagyon eltérőek az árak, a FlipDrive például évi negyvenöt euróért húsz gigabájtot ad, a Mozy ugyanennyiért korlátlan tárhelyet.

A választásánál érdemes figyelembe venni az extrákat, mert nagy különbségek vannak: a Mozyn tárolt fájlokat például csak a regisztrált tulajdonos érheti el, míg a drágább Box.net tárhelye megosztható. Néhány tárhelyen nem lehet keresni, viszonylag kevés érhető el mobilról, és egyáltalán nem mindegy, hogy miként érhető el a vállalat – drága az USA-ba telefonálni egy hibabejelentés miatt.  • Hírek
  • Árfolyam