Lenke
17 °C
29 °C

Processzorral fűtik a londoni lakásokat

2009.04.17. 11:05 Módosítva: 2009-04-17 11:05:08
Londonban szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni, és a Telehouse azzal akar építési engedélyt szerezni, hogy újrahasznosítja a processzorok által termelt hőt.

Nincs elég adatközpont Londonban, és nem könnyű újakat építeni, mert a brit fővárosban komolyan gondolják a környezetvédelmet. A város vezetői 2002-ben elhatározták, hogy Londont példamutató fenntartható világvárossá alakítják át, ahol a fejlett környezetgazdálkodás ugyanolyan fontos, mint a gazdasági növekedés.

Hosszú ideje a Telehouse West az első nagy adatközpont, ami építési engedélyt kaphat. A 180 millió dollárból fölépülő adatközpont megfelel London energiahasználattal kapcsolatos előírásainak, és körülbelül 9 megawattot biztosít majd a helyi közösségnek. A hővel a Dokknegyed lakásait és irodáit fűtik majd.

Nagy-Britanniában most először hasznosítják a szerverek által termelt hőt fűtésre. Egy adatközpontokkal foglalkozó szakportál szerint a Telehouse West az eddigi a legambiciózusabb hőhasznosítási projekt. Svájcban az IBM olyan adatközpontot tervezett, aminek a fölösleges hőjével egy úszómedence vizét fűtik, a Notre Dame egyetem pedig egy közeli botanikai kertben helyezte el a nagyteljesítményű szervereit, és a processzorok egy üvegházat tartanak melegen.

A Telehouse jelenleg két adatközpontot működtet a londoni Dokknegyedben, körülbelül 28 ezer négyzetméteren több mint 700 távközlési és informatikai cég eszközeinek biztosít helyet. A Telehouse West felépítésével a londoni pénzügyi és távközlési ipar növekvő igényére próbálnak reagálni. A cégnek vannak már adatközpontjai Pekingben, New Yorkban, Los Angelesben és Hong Kongban, és továbbiakat épít Párizsban és Szingapúrban.

A Telehouse West várhatóan 2010-re készül el.