Endre, Elek
16 °C
28 °C

Az informatikát súlyosan érinti a válság

2009.04.21. 21:47
Tavaly körülbelül 6 százalékkal esett vissza az informatikai piac, az idén akár háromszor nagyobb visszaesés is elképzelhető.

Az információs és kommunikációs technológiai (IKT) iparág forgalma az idén 15-20 százalékkal is csökkenhet, ezen belül a telekommunikációs szegmens várhatóan stagnál, tehát az informatikát érinti súlyosabban a válság, mondta Keresztei János az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke kedden, a szervezet éves közgyűlésén.

A pénzügyi szektor és az ipari informatika megrendelései körülbelül 20 százalékkal esnek vissza, míg a gyógyszeriparé valószínűleg a tavalyihoz hasonló marad, mondta Keresztesi. Az IKT szektor nyagyjából 55 ezer embert foglalkoztat, és a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát állítja elő.

Az IVSZ múlt novemberi becslése szerint 2008-ban körülbelül 6 százalékkal bővült az informatikai piac, míg a távközlési piac visszaesett. Tavalyi adatok sajnos még nincsenek.

Keresztesi János elmondta, hogy az idén az eddigi tapasztalatok és várakozások szerint a kisvállalkozói szektor vásárlásai erőteljesen visszaesnek. Az informatikai piacot jól jellemzi, hogy minél kisebb egy cég annál kevesebb pénzért vesz ilyen eszközöket. A termékek és szolgáltatások 70 százalékát a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek vásárolják.