Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Letörik a mobilinternet árát

2009.04.22. 17:35
Már csak a Miniszterek Tanácsának a döntése szükséges ahhoz, hogy az EU területén július 1-től olcsóbban lehessen mobillal internetezni. Az sms és a beszélgetések roamingdíja is tovább csökken.

Az Európai Parlament döntött arról, hogy idén is szabályozza a külföldi mobilozás tarifáit, de az új árakat még a Miniszterek Tanácsának is el kell fogadnia. Ha ez megtörténik, akkor 2009. július 1-től a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre. Fontos újítás, hogy az első 30 másodperc után másodperc alapon kell számlázni - most ugyanis a tarifák általában perc alapúak.

A roaming-szabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára körülbelülb 40-60 százalékkal csökkent, írja az Nemzeti Hírközlési Hatóság sajtóközleménye. Most a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az unió területén barangolva a hívásindítás legfeljebb 127,4 forintba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb 60,9 forintba kerülhet. Sajnos Magyarországon a forint-euró árfolyam és a várható áfamelés drágulást hozhat.

Újdonság az sms árának a szabályozása, az üzenetküldés az unió tagállamaiban barangolva legfeljebb nettó 11 eurocentbe kerülhet. Most a magyar szolgáltatók bruttó 80-110 forintot kérnek a külföldön elküldött smsekért, nyártól várhatóan 50-60 százalékkal lesz olcsóbb az üzenet.

Fontos előrelépés a mobilinternet roamingtarifájának a szabályozása, amit szintén július 1-től szabályoznak. Az EU megabájtonként legfeljebb 1 eurós nagykereskedelmi árat javasol, ami sokkal kevesebb a jelenlegi, 3-5 euró közötti árnál. Az EP később még alacsonyabbra vinné az internetezés árát, 2010. július 1-től 80 eurocent, 2011. július 1-től pedig 50 eurocent lenne a megabájtonkénti díj.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!