Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Gyakori probléma a sokkoló mobilinternetes számla

2009.04.22. 13:00 Módosítva: 2009-04-22 13:02:23
Egyre több panasz érkezik a fogyasztóvédelemhez a sokkoló mobilinternetes számlák miatt, aminek az oka részben az, hogy az alap díjcsomagoknál - amit sok szolgáltató automatikusan aktivál - horribilis összegbe kerül az internetezés.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője szerdán az Nemzeti Hírközlési Hatóság sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügyfelek tájékozatlanságával is gond van, sokan nem ismerik a kilobit és a kilobájt fogalmát, és nem tudják, hogy a havidíjba foglalt adatforgalomba nemcsak a letöltés számít bele, hanem a feltöltés is.

A mobilinternetes csomagok esetében két paraméterrel találkozunk: van egyrészt a sebesség, amit megabit per másodpercben (Mbps) számolnak, és van egy forgalmazott adatmennyiség, amit viszont már megabájtban (MB) számolnak.

Felelős viselkedést vár el Takács Péter a szolgáltatóktól, mert amíg egy 5 gigabájtos adatcsomagnál csak néhány forintba került egy portál letöltése, addig az olcsóbb díjcsomagoknál ennek a tízszerese, az ingyenes kezdő alapcsomagoknál pedig a százszorosa vagy ezerszerese az ár. Kezdő díjcsomagnál simán előfordulhat, hogy az Index.hu betöltésért kétezer forintot kell kifizetni. A fogyasztói biztos szerint ezek a különbségek nem túl előremutatók, sőt, inkább károsak.

A fogyasztói biztos arra kéri a mobilinternet iránt érdeklődőket, hogy előfizetés előtt tájékozódjanak, és mindig a számukra megfelelő technológiát és díjcsomagot válasszák ki. Takács Péter örülne, ha lennének biztosítékok, visszajelzések a fogyasztó irányába.

Takács Péter szerint a szolgáltatók nincsenek felkészülve arra, hogy választ adjanak az előfizető azzal kapcsolatos kérdéseire, hogy egészen pontosan mit jelent 5 vagy 5 ezer megabájt letöltése. Egy-egy weboldal, vagy egy mp3 formátumú fájl átlagos mérete meghatározható, de az internetes telefonálás vagy az online videózás adatforgalmát nehezebb megbecsülni.

A legjobb persze az lenne, ha az adatforgalmi határ túllépése esetén a mobilszolgáltató a legoptimálisabb előfizetési díjat számlázná ki. Például ha egy kezdő csomagban lévő előfizetőnek több ezer forintot akarnak kiszámlázni egy-két weboldal letöltése miatt, akkor a sokkoló büntetés helyett arra a hónapra aktiválhatnának nála egy hasonló árú díjcsomagot - még az is lehet, hogy az ügyfélnek megtetszik a mobilinternet, és előfizet rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?