István, Vajk
17 °C
34 °C

Gyakori probléma a sokkoló mobilinternetes számla

2009.04.22. 13:00 Módosítva: 2009-04-22 13:02:23
Egyre több panasz érkezik a fogyasztóvédelemhez a sokkoló mobilinternetes számlák miatt, aminek az oka részben az, hogy az alap díjcsomagoknál - amit sok szolgáltató automatikusan aktivál - horribilis összegbe kerül az internetezés.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője szerdán az Nemzeti Hírközlési Hatóság sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügyfelek tájékozatlanságával is gond van, sokan nem ismerik a kilobit és a kilobájt fogalmát, és nem tudják, hogy a havidíjba foglalt adatforgalomba nemcsak a letöltés számít bele, hanem a feltöltés is.

A mobilinternetes csomagok esetében két paraméterrel találkozunk: van egyrészt a sebesség, amit megabit per másodpercben (Mbps) számolnak, és van egy forgalmazott adatmennyiség, amit viszont már megabájtban (MB) számolnak.

Felelős viselkedést vár el Takács Péter a szolgáltatóktól, mert amíg egy 5 gigabájtos adatcsomagnál csak néhány forintba került egy portál letöltése, addig az olcsóbb díjcsomagoknál ennek a tízszerese, az ingyenes kezdő alapcsomagoknál pedig a százszorosa vagy ezerszerese az ár. Kezdő díjcsomagnál simán előfordulhat, hogy az Index.hu betöltésért kétezer forintot kell kifizetni. A fogyasztói biztos szerint ezek a különbségek nem túl előremutatók, sőt, inkább károsak.

A fogyasztói biztos arra kéri a mobilinternet iránt érdeklődőket, hogy előfizetés előtt tájékozódjanak, és mindig a számukra megfelelő technológiát és díjcsomagot válasszák ki. Takács Péter örülne, ha lennének biztosítékok, visszajelzések a fogyasztó irányába.

Takács Péter szerint a szolgáltatók nincsenek felkészülve arra, hogy választ adjanak az előfizető azzal kapcsolatos kérdéseire, hogy egészen pontosan mit jelent 5 vagy 5 ezer megabájt letöltése. Egy-egy weboldal, vagy egy mp3 formátumú fájl átlagos mérete meghatározható, de az internetes telefonálás vagy az online videózás adatforgalmát nehezebb megbecsülni.

A legjobb persze az lenne, ha az adatforgalmi határ túllépése esetén a mobilszolgáltató a legoptimálisabb előfizetési díjat számlázná ki. Például ha egy kezdő csomagban lévő előfizetőnek több ezer forintot akarnak kiszámlázni egy-két weboldal letöltése miatt, akkor a sokkoló büntetés helyett arra a hónapra aktiválhatnának nála egy hasonló árú díjcsomagot - még az is lehet, hogy az ügyfélnek megtetszik a mobilinternet, és előfizet rá.