Orbán
15 °C
23 °C

Új felhasználási feltételek a Facebookon

2009.04.24. 21:32
A Facebook tagjai nagy arányban igent mondtak a portál felhasználási feltételeinek legújabb változatára, amelyben lényegesen nagyobb ellenőrzést kapnak majd az általuk közzétett adatok és tartalmak felhasználása felett.

Csütörtökig szavazhattak a Facebook felhasználói arról, hogy szeretnék-e módosítani a közösségi portál szabályzatát. A szavazók 75 százaléka támogatta a javaslatot.

A szavazást azután hirdette meg a portál üzemeltetője, hogy februárban több tízezer felhasználó tiltakozása miatt kénytelen volt visszavonni a felhasználási feltételek változtatásait. A júzerek aggodalma érthető, hiszen a portál üzemeltetője ugyanis a portálra feltöltött minden adatot meg akart tartani még akkor is, ha a felhasználó megszünteti a tagságát. Ez igaz lett volna a személyes adatokon és beállításokon túl a feltöltött képekre, videókra és másféle egyéni információkra is.

Megváltoztatták a felhasználási feltételeket, és mind a 200 millió felhasználót arra kérték, hogy csütörtökig szavazzanak az új szabályokról. Az egyik legfontosabb változtatás az volt, hogy a Facebook tagjait ezentúl maguk dönthetnek adataik sorsáról.

Sokan kételkedtek a szavazás eredményességében, mert a Facebook vezetősége eleinte csak akkor fogadta volna el az eredményt, ha a felhasználók 30 százaléka szavaz. Ez körülbelül 60 millió felhasználót jelent, de ennek alig 1 százaléka, 600 000 szavazat gyűlt össze.

A döntést Ted Ullyot, a Facebook jogi vezetője blogján hozták nyilvánosságra. Ullyot sajnálja, hogy ilyen kevesen szavaztak, és kifetette, hogy a jövőben több szavazatra lesz szükség az ilyen változtatások megvalósításához - persze nem 30 százalékra.