Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a zombihálózatok királyát

2009.04.28. 16:20 Módosítva: 2009-04-28 16:22:11
Kutatók kipróbálták az internetes bűnözők által távolról irányított számítógépes hálózatokat, hogy megtalálják a leggyorsabb spamelőket.

A Marshal8e6 informatikai biztonsággal foglalkozó kutatói kiderítették, hogy a Xarvester és a Rustock botnetek küldik ki a legtöbb kéretlen reklámlevelet, írja a Register brit informatikai hírportál.

A tesztben kilenc zombihálózatot próbáltak ki, és a Marshal8e6 a saját laboratóriumi számítógépeit támadta meg. A fenti két hálózaton kívül a Mega-D, a Gheg, a Grum, a Donbot, a Pushdo, a Bobax és a Waledac vett részt a tesztben. Ez a kilenc hálózat felel a világ spamforgalmának a 70 százalékáért.

A kutatók megfigyelték, hogy a távolról irányított gépeket - amik kártékony programok segítségével váltak a zombihálózat tagjaivá - miként módosították a trójaiak, vírusok és egyéb kártevők, milyen portokon kommunikáltak, és megfigyelték, hogy mennyi spamet küldenek. A Xarvester és a Rustock naponta 600 ezer spamet küldött ki.

A Marshal8e6 két éve vizsgálja a zombihálózatokat, amik forradalmasították a spamküldést, a hatóságok és az informatikai szakértők minden törekvése ellenére jelentősen megnövelték a spamforgalmat.