Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Megtalálták a zombihálózatok királyát

2009.04.28. 16:20 Módosítva: 2009-04-28 16:22:11
Kutatók kipróbálták az internetes bűnözők által távolról irányított számítógépes hálózatokat, hogy megtalálják a leggyorsabb spamelőket.

A Marshal8e6 informatikai biztonsággal foglalkozó kutatói kiderítették, hogy a Xarvester és a Rustock botnetek küldik ki a legtöbb kéretlen reklámlevelet, írja a Register brit informatikai hírportál.

A tesztben kilenc zombihálózatot próbáltak ki, és a Marshal8e6 a saját laboratóriumi számítógépeit támadta meg. A fenti két hálózaton kívül a Mega-D, a Gheg, a Grum, a Donbot, a Pushdo, a Bobax és a Waledac vett részt a tesztben. Ez a kilenc hálózat felel a világ spamforgalmának a 70 százalékáért.

A kutatók megfigyelték, hogy a távolról irányított gépeket - amik kártékony programok segítségével váltak a zombihálózat tagjaivá - miként módosították a trójaiak, vírusok és egyéb kártevők, milyen portokon kommunikáltak, és megfigyelték, hogy mennyi spamet küldenek. A Xarvester és a Rustock naponta 600 ezer spamet küldött ki.

A Marshal8e6 két éve vizsgálja a zombihálózatokat, amik forradalmasították a spamküldést, a hatóságok és az informatikai szakértők minden törekvése ellenére jelentősen megnövelték a spamforgalmat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!