Rondák az elektronikus könyvek

2009.05.20. 16:35 Módosítva: 2009.05.20. 16:35
Az egységes betűtípus megöli a tipográfiát, nincs jó megoldás a nyomtatott borító pótlására. A színes megjelenítők viszont nemsokára megjelennek.

A könyvek illatát nehéz lenne beleültetni egy elektronikus könyvolvasó kütyübe, de nem is ez a digitális könyvek legnagyobb problémája. A tipográfia, a szöveg elrendezése, az illusztrációk és a borítók sem jelennek meg a digitális változatban. A szürkeárnyalatos elektronikus papíron mindegyik könyv ugyanúgy néz ki, írja a Wired - az egyik legjobb amerikai magazin, amit a gazdag illusztrációja miatt annak ellenére is érdemes havonta megvenni, hogy mindegyik cikke megjelenik online.

Az elektronikus könyvek piaca most azon a szinten áll, ahol a web állt a kezdeti éveiben, amikor még nehezen lehetett böngészni a portálokon, mondta Andrew Savikas, a műszaki témájú elektronikus könyveket kiadó O’Reilly Media alelnöke. Amíg a nyomtatott könyveknél odafigyelnek a kinézetre is, addig az elektronikus könyvek formátuma teljesen megegyezik, legalább így van az egyik legkelendőbb könyvolvasó, az Amazon Kindle esetében.

Az Amazon eszköze saját elektronikus könyvformátumot használ (.mobi), noha a nyílt ePub szabvány, ami XML-re és CSS-re épül, mint a weboldalak millió, sokkal több lehetőséget ad a dizájnereknek. Az e-könyvek azért csúnyák, mert most még azon van a hangsúly, hogy nagyon sok könyvet el tudjanak juttatni az olvasókhoz, állapítja meg a Wired.

Most elég rossz a helyzet, de hamarosan megváltozik, többek közt azért, mert 2010-re elterjedhetnek a színes könyvolvasók is. Az elektronikus tinta egyik fejlesztője, az E Ink, május 31-én mutatja be a színes megjelenítőjét, írja a New Scientist.

Az fekete-fehér megjelenítőkben mindegyik képpont hatvan műanyag mikrokapszulából áll, amikben negatív töltöttségű fekete por, és pozitív töltöttségű fehér por van. Ha fekete színt kell megjeleníteni, a kijelző alatt lévő elektróda negatív töltéssel a felszínre tolja a fekete port. Az új színes kijelzőben minden képpontot négyfelé osztanak: lesz vörös, zöld, kék és fehér színű kapszula.  • Hírek
  • Hírek