Készül a virtuális Budapest

2009.05.21. 15:00 Módosítva: 2009.05.21. 15:00
A főváros látványosságai után a fontosabb utcák térhatású modelljei is megjelennek a Google Föld térképszoftverben.

Aki ismeri a goglét, az használja, aki nem ismeri, azt nem is érdekli - sommázta a Google és a T-Mobile csütörtöki sajtótájékoztatóját egy V. kerületi nyugdíjas, aki igazából a polgármesternek szerette volna elpanaszolni a városfejlesztéssel kapcsolatos aggályait. Csakhogy a lakossági fórummá terebélyesedett esemény nem ezért lett meghirdetve, hanem mert a T-Mobile támogatásával az Andrássy út impozáns házai hamarosan megjelennek a Google Föld térképén.

Én azok közé tartozom, akiket érdekel a Google, mert a keresőcég térképe segítségével választottam tengerparti kempinget Horvátországban, olcsó és jó helyen lévő hostelt Berlinben, nem utazom sehová a Google nélkül. Most 400 millióan használják a Google Föld programot, és persze nem lehet tudni, hogy mennyien veszik elő utazás előtt, de nagyon valószínű, hogy akad köztük legalább néhány százezer turista, aki utazás előtt a virtuális világban is körülnéz.

Az Andrássy út házait nem maga a Google készíti el, hanem a Virtuális Magyarország Kft. A sajtótájékoztatón Balogh András, a vállalat képviselője elmondta, hogy az Andrássy (és emellett egy másik projektben a Ráday utca) nyár végére biztosan elkészül. Nemcsak a házak térhatású modelljét lehet körüljárni, hanem be is lehet majd menni az üzletekbe, amennyiben a tulajdonos készít vagy készíttet egy belső panorámaképet. Ha a bolt kirak egy linket a kép mellé, akár online rendeléseket is fogadhat.

Felvetettük, hogy a korábbi virtuális plázák nem voltak túl sikeresek, amire Balogh András azt válaszolta, hogy ez esetben sokkal erősebb a kapcsolat a vevőkkel. A Google Földet világszerte elég sokan használják, nekik nem kell megismerniük egy új felületet, és valóságban bejárható boltok virtuális képmásairól van szó.

Balogh András szerint azért is fontos, hogy valamennyire szervezett keretek közt épüljön a virtuális Budapest, mert a lelkes felhasználóknak köszönhetően a Gerbeaud most négy helyen van fent a térképen: a Gellért téren, a Vörösmarty utcában, a Vörösmarty tér közepén, és a József nádor tér oldalán. Ez nem jó sem a turistának, sem a Gerbeaud üzemeltetőjének.  • Bérelnék
  • Bankszámla