Klaudia
-4 °C
2 °C

Közösségi szájt csak cigányoknak

2009.07.23. 10:45
Hét nyelven, köztük cigányul és magyarul is ért a Kaskosan.com, amely a térség első globális cigány közösségi hálózatává szeretne válni. Egymillió felhasználóval már elégedettek lennének a fejlesztők, de most még csak néhány ezer roma jelölgeti be egymást a szájton, amelynek platformja egymillió euróból, másfél évig készült.

Van már közösségi szájt hunoknak, diplomásoknak, drogosoknak; azoknak, akik emlékezni szeretnek, meg utazni, meg olvasni – miért ne lehetne közösségi szájt cigányoknak? Nem is egy: a Ningen létrehozott, magyar nyelvű AmaroNET és a lovári nyelven 2007-ben elindított, majd megszüntetett Zhoriben.net után nemrég elindult az egyszerre hét nyelven beszélő Kaskosan.com, amely nemzetközi koprodukcióban készült, és természetesen „a legjobb hely, ahol találkozhatsz ismerőseiddel". Főleg ha romák.

front450

Kétségtelen, hogy a speciális, egy-egy réteget megcélzó közösségi szájtok technikai értelemben maguk alatt vágják a fát, mert a hálózati externáliák néven ismert elv szerint egy-egy network úgy válik értékesebbé, hogy egyre többen csatlakoznak hozzá – így nem biztos, hogy érdemes bármilyen szempont alapján szűrni a felhasználókat. Másrészt egy csak romáknak szánt közösségi szájtnak enyhe szegregációíze van, de ebbe ne is menjünk bele: a Kaskosan célja nemes, lássuk, hogyan sikerül megvalósítania.

Kinek a lánya vagy?

A szájt készítői hatalmas ambíciókkal vágtak bele a hálózatépítésbe: bár a Kaskosan kinézetre nem annyira letisztult, mint a Facebook (igaz, nem is olyan zavaros, mint a MySpace), és sokat ront rajta a menüsor alá beékelt irdatlan méretű banner, funkcióit tekintve a nyílt API és a külsőleg fejleszthető alkalmazások kivételével szinte mindent tud, amit a nagyok. Van profiloldal, csoportok, kép- és zenefeltöltés, képeslap- és ajándékküldés, sőt külön üzenetközpont. Ha pedig egy konkrét felhasználóval szeretne az ember kapcsolatba lépni, rögtön hat lehetőség közül választhat. A barátként bejelölés mellett lehet csetelni, már ha online van az illető, simán üzenni, cetlit hagyni (ez nyilvános, mint a Facebookon az üzenőfal), képeslapot küldeni, sőt dobálni is – az utóbbi a facebookos Poke nyilvánvaló megfelelője, mint ahogy a Mit csinálsz éppen? kérdésre adandó státuszüzenet is feltehetően onnan származik.

A Kaskosanon (a „kasko san" kérdés azt jelenti, kié vagy, kihez tartozol, és az ismerkedéskor használják a romák) most néhány ezren vannak, ami nem sok, viszont nemcsak Magyarországról, hanem az indiai Chandigarh-ból, Hamburgból, Skopjéből és Eszékről is, amitől a szájtot a nemzetköziség üdítő szele lengi be. Igaz, bár a Kaskosan az angol és a magyar mellett cigány (romani) nyelven, illetve albánul, románul, szerbül és szlovénul is használható, a munkanyelvnek a magyar tűnik: amikor Kálmi, az „olasz gipsy" cetlit hagy a szépséges Szamantának, nem azt kérdi tőle, hogy „Kasko san?", hanem azt, hogy „na szia kinek a lánya vagy??"

kinek450

Szamanta lassan 19 éves lesz, Pécsett lakik, és azt mondja, neki a cseten ajánlották a Kaskosant, „mivel hogy itt a legtöbbje olyan fajtájú cigány, mint én. Ezért regiztem ide, tetszik az oldal, mert sokan vannak Pécs-közeliek, és lehet ismerkedni is. Jobban szeretek beszélni az én fajtámmal. Jobban megértjük egymást szóbelileg, és mindenhogyan."

És magyarul vagy cigány nyelven használja a Kaskosant? „Én lovári vagyok, szoktam ezen a nyelven is, meg magyarul is. Hol így, hol úgy. Mások is így vannak szerintem, attól függ, ki hogy kérdez vagy köszön. Ha cigányul, akkor úgy válaszolok vissza. Itt nekem most magyarul van be beállítva, mert cigányul van, amit nem értek."

„Igen, itt csak romák vannak" – mondja Mária, aki egy kelet-magyarországi kis faluban lakik, és 30 barátja van a Kaskosan.com-on. „Én úgy kerültem fel a Kaskóra, hogy a lányok felkértek engem, hogy szeretnék-e kasko lenni, én meg mondtam, hogy hát persze, hogy szeretnék. És onnantól fogva én már kasko vagyok. Nagyon jó, ez a cigány MyVip, én mindenkinek ajánlom."

Egymillió euró volt a platform

A Kaskosan.com csak egy szájt abban a hálózatban, amelyet Neil Alphonso üzletember Howdygroup nevű cége üzemeltet – a csoportnak a Kaskosan és a hali.hu mellett Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szerbiában is vannak érdekeltségei.

„Neil, a Howdygroup igazgatója többször is diszkrimináció áldozatául esett Közép-Európában, mert azt hitték róla, hogy cigány" – mondja Vámosi Gyula, a Hali Kft. marketingigazgatója. „Támogatta az ötletet, hogy egy hálózatban kössük össze az összes romát."

Vámosi a szülei révén a magyarok és a romák világát is jól ismeri. „Vőfélyként szoktam részt venni pécsi lagzikon, de a Világbank elnökével folytatott tárgyalásokon is én képviseltem az európai roma közösséget. ... A legjobb barátaim a magyarok közül valók. Mivel mindkét világban benne élek, megértettem a networking jelentőségét. Így aztán nekiálltam, hogy felépítsem a hálózatot."

A több szájtot kiszolgáló közösségi platform másfél évig készült, és egymillió eurót költött a tulajdonos. „Az volt a célunk, hogy elsőrangú platformot hozzunk létre, az összes lehetséges funkcióval, beleértve a zenefeltöltést és -megosztást" – mondja Steve Carlson, a projekt másik gazdája, aki szerint a legfontosabb különbség a Kaskosan és a többi roma szájt között az, hogy ez a szájt globális, és így a legnagyobb.

Vámosi Gyula és Steve Carlson
Vámosi Gyula és Steve Carlson

„A romák helyzete kétségbeejtőnek tűnik itt, Közép-Európában" – mondja Carlson, aki az USA-ból érkezett Magyarországra a rendszerváltás környékén, és azóta is itt dolgozik. „A romák irtózatos szegénységben élnek, és meg kell küzdeniük az intézményesített diszkriminációval, a faji alapú támadásokkal. Nem szép az összkép. Ugyanakkor a romákkal végzett munka alatt megtanultam, hogy ők tudják, hogyan boldoguljanak az életben. Élvezik a családjukat, és a roma közösség támogatást, tartást és erős identitástudatot ad nekik."

Mi jelenti a sikert? „A siker az, amikor azzal foglalkozik az ember, amire született. A siker az, amikor azzal keresel pénzt, amit ingyen is szívesen csinálnál" – mondja Carlson.

„A siker az, amikor egymillióan csatlakoznak [a Kaskosanhoz], hogy együtt ünnepeljék a roma kultúrát – mondja Vámosi. – Azt nevezem sikernek"

Soha ilyen sárga tuningladát

Van még mit tenni: egyrészt a mostani néhány ezer meg a vágyott egymillió felhasználó között van egy-két nagyságrendnyi különbség. Másrészt a Kaskosan mint szájt még számos sebből vérzik: van, hogy akadoznak a funkciók, nem link, ami az kéne, hogy legyen, a csetet sehogyan sem lehet működésre bírni, és nem működik a képeslap- és ajándékküldés sem. Elsőre nem világos, mi a különbség az üzenet, a levél és a cetli között (talán még másodikra sem). A szájt időnként kiléptet, de ennek semmi jele azon kívül, hogy nem reagál a kattintásra. Ami még zavaróbb, nincsenek privacy-beállítások, így az ember első alkalommal megdöbbenéssel veszi tudomásul, hogy a „cetli" a nyilvános üzenőfal megfelelője, illetve hogy akinek a profiloldalát megnézte, az erről azonnal értesítést is kap, ami nem minden helyzetben kívánatos, és általános gyakorlatnak sem nevezhető. Az ilyesmiből a magánszférájukra kényes facebookozók már rég országos botrányt kavartak volna, bár a Kaskosan fejlesztői éppen erre a legbüszkébbek. „Az ember látja, hogy ki nézte meg a profilját. A szájt arra ösztönzi az embereket, hogy találkozzanak egymással, vegyüljenek és osztozzanak a hangulatban" – mondja Carlson.

Kérdés, hogy sikerül-e megkapaszkodnia a Kaskosannak a hálózatok hálózatában, mert közösségi szájtot létrehozni viszonylag egyszerű ahhoz képest, hogy mennyire nehéz népszerűvé tenni. Emlékezetes, hogy a Google Brazílián kívül gyakorlatilag elbukott az Orkuttal, a magyar hunok is bezártak egy idő után, hogy egy hazai példát említsünk, és ha már romák, a Kaskosan elődje, a Zhoriben.net is eltűnt a süllyesztőben – bár a fejlesztőkkel nem sikerült beszélnünk, valószínűleg azért, mert kiderült, hogy képtelen néhány száz felhasználónál többet magához csábítani.

Profilkép a Kaskosanon
Profilkép a Kaskosanon

Az viszont biztos, hogy ha cigány az ember, ha nem, nincs az a közösségi szájt, ahol a mai magyarországi roma kultúra annyi gyöngyszemére lelhetne, mint a Kaskosanon: ennyi autentikus roma zenét, ilyen ferraris videót, ennyire sárga tuningladát, és egyetlen profilban ennyi irgalmatlan méretű fehér Mercedest sehol máshol nem hallani, nem látni, és ez már önmagában ígéretes.