Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Egyérintős

2009.07.26. 00:41 Módosítva: 2009.07.26. 00:41
Most az érintőkijelző és a gyenge processzor a menő, és ezek mind benne vannak az MSI Wind Top nevű gépben. Rajzoltunk vele autót meg pöttyös labdát.

Az Intel rádobta a világra az Atomot, és most biztosan röhögve nézi, hogy a számítógépgyártók egyre idiótább termékekbe építik bele a használhatónál valamivel gyengébb processzort. Az MSI Wind Top nevű asztali gép is szokatlan szerkezet: ez egy monitorral egybeépített számítógép, ami böködőpálcával is irányítható.

Most nem csodálkozunk rá arra, hogy a tajvani gyártó gépe hasonlít az Apple iMacre, mert ezt már néhány hónappal ezelőtt megtettük, a NetOn nevű gép tesztjében. Méltányoljuk a dizájnerek igyekezetét, mert a kijelző alatti funkciótlan terület eltüntetésével az új gép arányosabb lett, mint az elődje. A Wind Top szépsége vitatható, a fehér burkolat és az áttetsző műanyag egyszerre idézi fel bennem az űrkorszakot, az orvosi rendelőt és a vidéki nyaralók fürdőszobáit. Még tudna is úgy működni, mint egy hájtek tükrös faliszekrény, ha a webkamera képét teljes kijelzősre nagyítjuk.

A kijelzővel egybeépített számítógépek előnye a kis helyigény és a könnyű mozgathatóság. Az MSI Wind Top nagyjából annyi helyet foglal el az íróasztalon, mint egy hasonló méretű laptop, viszont sokkal nehezebben mozgatható. Az MSI Wind Top nehéz, nincs rajta fogantyú, amivel meg lehetne ragadni, és az egeret meg a billentyűzetet zsinóron húzhatjuk magunk után, ha nem akarjuk darabokra szedni a gépet.

A klaviatúra még mindig túlzsúfolt, a gombok kopogósak, és az egér sem nőtt nagyobbra, amitől fapados érzés volt a Wind Toppal dolgozni. Könnyen elképzelhető, hogy a tervezők ezzel akarták az érintőkijelző használatára kényszeríteni a júzereket. Tesztünkben próbáltunk dolgozni a gépen, de hamar feladtuk, mert az ember sokkal többet vár egy asztali géptől, mint amennyit az Atom processzorral és 1 gigabájt rammal meghajtott Windows XP nyújtani tud.

Szórakoztatásban viszonylag jól teljesített az MSI Wind Top. Az oviskorú gyermekeimmel másfél órán át ültem a Paint előtt, mert rögtön megértették, hogy ez ugyanúgy működik, mint a papír, csak nem tudják összetintázni a kedvenc ruhájukat, a traktor kipufogóján kitörő füst biztosan nem folytatódik az asztal lapján, és nem kell két percenként üres lapot kérni. Rajzoltunk piros autót, gyors autót, traktort meg labdát. Az iPhone 3G-n kiképzett kölkök csupán azt nem értették, hogy miért csak egy helyen lehet nyomni a kijelzőt.

A Wind Top kijelzője többféleképpen beállítható. A Windows például kényelmesebben kezelhető, ha a böködőpálca hosszan tartó lenyomására a jobb egérgomb funkciói aktiválódnak, míg a Paintben egybefüggő vonalat húzni csak a jobb gomb kikapcsolásával lehet. Ezen kívül beállítható, hogy ne a bökőpálca lenyomásakor, hanem csak a felengedésekor érzékelje az egérkattintást. Játékokban nem lehetett jól kihasználni az érintőkijelzőt, mert hamar elfárad az ember keze, ha sokat kell hadonászni, és könnyebb hibázni, mint az egérrel.

Hosszú tesztünk során arra jöttünk rá, hogy a Wind Top csak a rajztábla digitális változataként nyújt többet a riválisainál, de inkább csak gyermekeknek való. Profibb dizájnmunkához jobb egy asztalra fektethető tablet pc. Az MSI Wind Top az USA-ban 530 dollár, tehát ott még megvan a gép egyetlen komoly előnye, az alacsony ár. Magyarországon viszont már 160 ezer forintot kérnek érte, ami elég rossz árpolitika, mert az MSI ennél olcsóbban adja a 17 colos laptopját, amiben ugyan nincs érintőkijelző, viszont kétszer nagyobb a merevlemeze, és háromszor több benne a ram.

(Az MSI Wind Top gépet az Expert Computer Kft.-től kaptuk kölcsön a teszthez.)