Nándor
3 °C
16 °C

Chrome lesz a Firefoxból

2009.07.29. 16:10 Módosítva: 2009.07.29. 16:11
A Mozilla elkészítette a Firefox 4.0 látványtervét, a jövőbeni böngésző nagyjából olyan, mint a jelenlegi Google Chrome.

Készül a Mozilla új böngészője, és a fejlesztők szeretnék tudni, hogy a felhasználóknak melyik dizájn tetszik. A közzétett látványtervek nagyon emlékeztetnek a rivális Chrome böngészőre, mert a böngészőfülek az ablak tetejére kerültek és a keresősáv mellett a jobb oldalon ugyanaz a két gomb található, mint a Chrome-ban.

ffx4

A kijelzőn viszonylag sok hely felszabadítható a böngészőfülek magasabbra helyezésével, de így eltűnik az ablak fejlécéből az éppen megnyitott weboldal címe. Ez persze nem óriási probléma, magára vessen, aki másból nem tudja kideríteni, hogy milyen oldalt töltött be a böngészőjében.

A kinézet áttervezése szorosan összefügg azzal, hogy az új Firefoxban mindegyik böngészőfül külön folyamatként lesz kezelve. Ez előnyös a biztonság, a teljesítmény és a stabilitás szempontjából, mert ha az egyik fülön történik valami - például összeomlik a weboldal, mondjuk rajta futó kártékony program miatt - akkor az nem befolyásolja a többi fülön betöltött weboldalak működését. Hátránya, hogy ez a módszer több memóriát igényel.

Valószínűleg a Windows 7 ablakkezelője is kihasználja majd, hogy külön folyamatként futnak a fülek - az operációs rendszer tálcáján megjelenik a futó programok előnézeti képe, és az Internet Explorer esetében mindegyik böngészőfül képe látszik.

Érdekes újítás a címsor végén lévő színváltós gomb, amelynek a kinézete az aktuális tevékenységtől függően változik. A cím bepötyögése közben zöld, de pirosra vált, ha éppen tölt egy oldalt, és kék lesz, amikor frissítenénk a megnyitott weboldalt.15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft