Friderika
9 °C
18 °C

Jön a Windows 7, megújulnak a laptopok

2009.08.03. 15:57 Módosítva: 2009.08.03. 15:58
Az Inteltől új processzorok érkeznek ősszel a Microsoft új operációs rendszeréhez, a Windows 7-hez. Az áramfogyasztás csökkentésén és a hatékonyság növelésén van a hangsúly.

Októberben jön a Windows 7, ami a hardvergyártóknak is nagy esemény lesz, mert a hardverek is teljesen átalakulnak. Az Intel ugyanis a premierrel egy időben új csipeket dob piacra, amelyek igencsak felfrissítik majd az alsó kategóriába tartozó hordozható gépeket. Ez persze azt is jelenti, hogy a következő hónapokban csak annak érdemes ilyen gépet vennie, akinek nagyon muszáj.

A netbookoknál lesz a legnagyobb változás, mivel az Intel új Pine Trail kódnévre keresztelt Atom csipjében már ugyanazon a szilíciumlapkán lesz a processzor és a grafikus vezérlő. Ez a rendszer teljesítményét és hatékonyságát egyaránt növeli.

A következő kategóriában, ahová a netbooknál drágább és 1000 dollárnál olcsóbb laptopok tartoznak, az Intel szerint a dizájnnak kell nagyon megváltoznia. Olyan gépeket kell gyártani, amelyekre vágynak az emberek, mondta ki a nagy igazságot Mooly Eden, az Intel mobilitásért felelős menedzsere.

Az Intelnek a hő elvezetését kell még ügyesen megoldania, mert a körülbelül l2,5 centiméter vékony gépeknél gondot okoz a túlmelegedés. Az Intel ezért olyan ventilátorokat készített, amelyek gyorsabban kitolják a hőt a gépből.

Csúcskategóriás gépekbe Core i7 processzor kerül, amelyeknek gyakrabban kell megbirkózniuk komolyabb feladatokkal. Az Intel megoldotta, hogy egy 2 GHz-es processzor egyik magja ideiglenesen akár 2,6 GHz-re is felpöröghessen, így az gyorsabban elintézi a feladatot, és hamarabb készenléti módba kerülhet, amikor minimális az áramfogyasztása.