Az EU-n kívül ezer forint is lehet a percdíj

2009.08.07. 14:58 Módosítva: 2009.08.07. 14:59
Az Európán kívül nyaralók jobban teszik, ha még utazás előtt átnézik az adott ország telefontarifáit, mert az unió határain kívül sokkal magasabbak az árak.

Meglepetésként érheti a nyaralókat, hogy Szlovéniában az Európai Unió szabályozása miatt még körülbelül százötven forintba kerül egy perc telefonálás, a szomszédos Horvátországban azonban már 384 forintot fizethetnek egy perc csevegésért. A népszerű nyaralóhelyen még a hívásfogadás is majdnem annyiba kerül (145 forintba), mint az unióban a hívásindítás.

Európán kívül még magasabbak lehetnek az árak. Egyiptomból több mint 700 forintba kerülhet egy percnyi hívás Magyarországra, Kenyában a hívásindítás díja megközelíti a percenkénti 1000 forintot. Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője azt javasolja a nyaralóknak, hogy a tantusz.nhh.hu oldalon tájékozódjanak a roamingtarifákról. Szerencsés esetben ugyanezek a hívások 500-600 forint körüli áron is elérhetőek.

Az unió területén egyszerű a helyzet, mert a mobilozókat sms-ben értesítik az aktuális tarifákról, amelyek Brüsszel szabályozása miatt eleve alacsonyabbak: a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás percenként bruttó 151,4 forintba, az sms pedig legfeljebb 38,9 forintba kerülhet.

Mivel az unión kívül nincs szabályozás, az árak nagy szórást mutatnak, és egyáltalán nem mindegy, hogy a telefon melyik helyi szolgáltató hálózatára csatlakozik. Érdemes kézi beállítást választani a készülék menüjében.

A mobilinternetet még az unióban sem érdemes használni, mert bár az EU próbálja szabályozni a megabájtok árát, ennek egyelőre nincs komoly hatása a tarifákra. Az aktívan netezők valószínűleg jobban járnak, ha valamelyik helyi szolgáltatótól vesznek feltöltőkártyás csomagot és modemet.  • Hírek
  • Személyi kölcsön