Tekla
5 °C
19 °C

Robotok készülnek a karácsonyi vásárlásra

2009.08.07. 17:00 Módosítva: 2009.08.07. 17:00
Brit mérnökök olyan, heurisztikával dolgozó szoftvereket készítettek, amelyek képviselik a vevőt és az eladót is, és szinte emberi beavatkozás nélkül lebonyolítják a vásárlást.

A southamptoni egyetemen 20 éves fejlesztői munkával létrehozott szoftverügynökök a felhasználó direkt beavatkozása nélkül tudnak tárgyalni mind az eladó, mind a vevő nevében egy termék megvásárlásáról. A Negotiation Ninjas névre keresztelt intelligens programokat ősszel tesztelik először élesben az Aroxo online piactér felületén. „Ezek az ügynökök nem unatkoznak, rengeteg idejük van, és nem esnek zavarba sem” – nyilatkozott a BBC-nek Nick Jennings professzor, az egyik fejlesztő.

A robotügynökök egy sor egyszerű szabályt követnek, működésüket a heurisztika határozza meg. E fogalommal gyakran találkozunk az informatikában, ha egy bizonyos problémára optimális megoldást keresünk, például a vírusirtók esetenként így kutatják fel az új fenyegetéseket. „Ha matematikai úton nem tudod kikövetkeztetni a helyes lépést, a heurisztikához fordulhatsz. Mi e tudományágat arra használjuk, hogy megállapítsuk a tárgyalások során felajánlásra kerülő árakat” – engedett betekintést a szoftver lelkébe Jennings.

Csak pár adatot kell megadni

Az ügynök használatához először az eladónak kell nyilatkoznia néhány kérdéskörben: mekkora kedvezményt szeretne felvállalni, milyen körülmények között kínálja olcsóbban a terméket, például kívánja-e az árakat bizonyos eladási mutatóhoz vagy napszakhoz igazítani. Még azt is meg kell adnia, hogy egyáltalán mennyire vágyik a portéka eladására. A potenciális vásárlónak mindössze a keresett termék nevét kell bepötyögnie, és természetesen nyilatkoznia kell arról, mekkora árat szeretne fizetni a keresett áruért.

A szoftver ezt követően nekiáll szemezgetni az éppen aktuális ajánlatok között. Amennyiben a megadott feltételeknek megfelelő kínálatra bukkan, az eladónak lehetőséget kínál egy testreszabott ajánlat elkészítésére. A vásárló azonnal elfogadhatja vagy elutasíthatja a felkínált lehetőséget, esetleg további tárgyalásra ösztökélheti az ügynököt. Utóbbi esetben a program megvizsgálja az eladó által rögzített további kritériumokat a jobb ajánlattétel érdekében. A folyamat ezt követően egészen addig halad a maga útján, míg a két fél alkut nem köt egymással, avagy valamelyikük ki nem lép a tárgyalásból.

Az Aroxo, mely jelenleg főként elektronikai cikkekkel foglalkozik, a karácsonyi vásárlási szezonra már hadrendbe akarja állítani a szoftverügynököket. A szolgáltatás használata kezdetben díjmentes, csupán akkor kell majd fizetni érte egy jelképes összeget, amikor az eladó kapcsolatba kíván lépni a vevővel.