Zsófia
17 °C
21 °C

Kína telefonnal támad

2009.08.10. 20:30
Jogosnak tűnik a félelem, hogy Kína a távközlésben térdre kényszeríti Európát. Brit hírszerzők azzal riogatták a lakosságot, hogy az interneten támadó kínai hekkerek akár a legfontosabb közműveket is lekapcsolhatják. Ugyanakkor előfordulhat, hogy csak az európai távközlési iparágnak kellene összekapnia magát, ha nem szeretne a kihalás szélére kerülni.

Vészjósló információk szivárogtak ki a brit hírszerzéstől a kínai kibertámadások veszélyéről. A Times Online nemrég publikált cikke szerint Kína a távközlési berendezések manipulálásával lekapcsolhatja a főbb infrastruktúrális szolgáltatókat, például az áramszolgáltatást, a vízhálózatot, sőt még élelmiszerek kereskedelmét is megbéníthatja. Nincs az az ember, aki ne kapná fel a fejét erre a hírre.

cyber1

A hírszerzés elsősorban a távközlési eszközöket gyártó Huawei miatt aggódott, a kínai cég ugyanis kulcsfontosságú berendezéseket adott el a British Telecomnak. A távközlési vállalat most modernizálja hálózatát, amire összesen tízmilliárd fontot költ. Ez a jelenlegi árfolyamon 3164 milliárd forint.

Bár a kiszivárgott jelentés szerint kicsi a kockázata, hogy Kína kihasználja állítólagos lehetőségeit, de ha mégis megtenné, annak rendkívüli hatása lenne. A Times azt is megemlíti, hogy a Huawei vezérigazgatója korábban a hárommillió fős kínai néphadsereg távközlési kutatási részlegét vezette, és hogy a gyártócég jelentős állami támogatást kap. A lap arra is emlékeztet, hogy korábban támadtak már kínai hekkerek nyugati kormányzati rendszereket.

Kína nyomul

A magyar Vodafone is főleg a Huawei eszközeivel modernizálta a hálózatát, ezért megkérdeztük őket, hogy mit gondolnak a beszállítóról. Az eszközök biztonságával kapcsolatban nem akartak nyilatkozni, de elmondták, hogy ellenőrzött belső folyamatokkal biztosítják, hogy az előfizetők személyes adatai ne kerüljenek illetéktelenek kezébe. Egyébként a Huawei hazánkban 2700 kilométernyi üvegszálas hálózatot is kiépített.

Emellett a Huaweitől a spanyol, román és görög Vodafone, a Telecom Italia, a spanyol Telefónica és francia Orange is vesz eszközöket. Ha mindez nem lenne elég, a kínai cég építi a világ első kereskedelmi 4G mobilhálózatát, a norvég TeliaSonerának.

cyber2

Nincs kapcsolat

A Times cikkében megjelenő állítások valótlanok, kommentálta a cikket Marita Spera, a Huawei európai marketingese. Szerinte a Huawei teljesen magántulajdonban lévő vállalat, nincs köze a sem a kínai kormányhoz, sem kormányközeli szervezetekhez. Legfeljebb annyi közük van a kínai hadsereghez, amennyi a General Electricnek az amerikaihoz: ott is akad a menedzsmentben néhány veterán, és ők is adnak el termékeket az amerikai hadseregnek.

Folyosói pletykaként gyakran előkerül távközlési berkekben, hogy a Huawei sokszor csak másolja a riválisait. Ennek némiképp ellentmond, hogy a Huawei bevallása szerint a bevétele tíz százalékát költi kutatás-fejlesztésre, nyolcvanhétezer dolgozójának negyvenhárom százaléka foglalkozik K+F-fel. A vállalat 2008-ban több mint ezerhétszáz világszabadalmat nyújtott be, amivel világelső lett.

Egy másik híresztelés szerint a Huawei a riválisok sajtóközleményeit másolja, csak az eltéréseket írja át, és volt olyan pofátlan, hogy Stockholmban a fő rivális Ericsson tőszomszédságában nyisson irodát. Ez azonban nem világbotrány, hanem inkább vicces húzás. Az Ericssonnak is ugyanígy kellene tennie Kínában, hiszen így az utcáról lehet átcsábítani a legjobb embereket.

cyber3

Nagy menetelés, perekkel

Furcsa egybeesés, hogy nagyjából akkor jelent meg a Times cikke, amikor a Huawei lett a világ harmadik legnagyobb mobilhálózati beszállítója. A párizsi központú Alcatel-Lucentet szorította le a dobogóról, és két ismert európai gyártó, az Ericsson és a Nokia Siemens Networks maradt előtte.

A Huawei tisztában van azzal, hogy – különösen Európában – szokatlan lehet az előretörése, mondta Spera, de gyorsan hozzátette, hogy húsz éve működik a cég, és tizenöt éve kezdett globális terjeszkedésbe. Először Ázsiában, de 2000 óta Európában is.

Nem volt botrányoktól mentes a Huawei eddig nagy menetelése. A Cisco szabadalombitorlásért pert akasztott a vállalat nyakába, de végül 2004-ben megegyeztek, és a Huawei módosította a problémás termékeket. Még érdekesebb volt a Huawei és az amerikai 3Com viszonya. 2003 végén közös céget alapítottak, de amikor a Huawei fel akarta vásárolni a 3Comot, a Pentagon közbelépett. Az amerikai sajtó arról cikkezett, hogy a 3Com kínai kémeknek adja el az országot, és az ügy azzal ért véget, hogy a 3Com kivásárolta a Huaweit a közös cégből.

Nagyon úgy tűnik, hogy a vádak leginkább az összeesküvés-elméletek táplálására alkalmasak. A világ legnagyobb mobilszolgáltatói és távközlési cégei csak nem olyan idióták, hogy támadható berendezésekkel építsenek fel teljes országos hálózatokat, és csak 2008-ban összesen 23,3 milliárd dollárt költsenek el egy megbízhatatlan cégnél.

A riválisok most még könnyen meglovagolhatják Kína valóban kritizálható módszereit, amelyek alapján könnyű elhitetni az emberekkel, hogy súlyos veszély leselkedik rájuk. Csak nehogy tévedjenek, és alul maradjanak fontos műszaki fejlesztésekben, mert elveszíthetik a telefonzsinórral vívott háborút.