Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Dvd-másoló szoftvereket tiltanak be

2009.08.14. 10:08 Módosítva: 2009.08.14. 10:09
Az amerikai filmstúdiók májusban bíróságon támadták meg a dvd-másoló szoftvereket gyártó cégeket, és a héten megnyerték a pereket. Ebből persze egyáltalán nem következik, hogy az emberek abbahagyják a másolást.

Ezen a héten két cég vesztett pert az amerikai filmiparral szemben, a bíróság úgy döntött, hogy ezentúl nem forgalmazhatják dvd-másoló szoftvereiket. Először a RealDVD nevű program, majd a Kaleidescape bukott el. A perek másképp nem végződhettek, mert mindkét cég megkerülte a dvd-k másolásvédelmét, és az országban ez tilos. Még akkor is, ha a szóban forgó szoftvereket egyébként csak otthoni biztonsági másolatok készítésére szánták.

Hollywood azonban csak csatát nyert, a másolgatás ellen indított háborút már régen elvesztette. A filmipar most azokat a másolószoftvereket vette célba, amelyek mögött perelhető cég áll, viszont lőtávolságon kívül maradtak azok a programozók, akik önszorgalomból vagy világnézeti okokból, a köz érdekét szem előtt tartva készítenek másolóprogramokat.

Windows alatt például elég könnyű másolatokat készíteni a DVD Decrypter nevű szoftverrel. Egyetlen fájlba lementi az egész filmet, amit már könnyebb betömöríteni és átmásolni egy hordozható lejátszóra, vagy egy merevlemezes asztalira. Népszerű a DVD Shrink nevű program is.

Hollywood tehát hiába kapálózik, az emberek találnak megoldást a dvd-másolásra. A dvd-korongon egyébként is csak a pusztulás vár a filmre, mert a lemez sérülékeny. Az emberek pedig nem hagyják elveszni értékeiket: egy hosszú évek alatt felhalmozott, legális gyűjteményt van értelme merevlemezen is tárolni.