Benedek
-4 °C
5 °C

A Google Maps a forgalmat is ellenőrzi

2009.08.27. 11:08 Módosítva: 2009-08-27 11:08:39
Mobilok segítségével próbálja meg átlátni a közúti forgalmi viszonyokat a Google.

A Google arra kéri az amerikai autósokat, okostelefonjukon osszák meg más vezetőkkel haladási útvonalukat annak érdekében, hogy a Google Mapsen keresztül követni lehessen a forgalom menetét. Az újítást még ezen a héten bevezetik azzal a céllal, hogy az autósok megtudják: milyen útvonalat érdemes választaniuk, hogy a lehető leggyorsabban céljukhoz érjenek.

Dave Barth, a Google Maps termékmenedzsere szerint a vezetőknek nem kell semmilyen különösebb erőfeszítést tenniük, mindössze be kell kapcsolniuk a mobilkészüléken alkalmazott Google Maps szoftvert, mielőtt beindítanák az autót. Minél többen teszik ezt meg, annál precízebb lesz a forgalmi jelentés.

A Google Maps szoftvere az okostelefonokban lévő műholdas pozícionálási funkció kihasználásának segítségével gyűjti össze az információkat abból a szempontból, hogy mennyire gyorsan mozognak a járművek a különböző útvonalakon. Ennek alapján tudják eldönteni a többiek, hogy milyen útvonalat érdemes választani.

Sokan aggódnak azonban amiatt, hogy mások esetleg követni szeretnék, hogy merre és hová mennek: ők a Google ígérete szerint bármikor és könnyen kiléphetnek a programból. "Tisztában vagyunk vele, hogy az emberek egy része nem szereti, ha követhető, hogy milyen gyorsan vagy hova tartanak, így a személyiségi jogokat védő szabályokat is beépítettük a rendszerbe" - nyilatkozta Dave Barth.

A járművekről szóló információk névtelenek maradnak, és a Google főnöke szerint az útvonal kiindulási, illetve végpontjáról sem őriznek meg adatokat.