Jusztina
10 °C
27 °C

Elektronikuskönyv-olvasót dob piacra a Sony

2009.08.27. 08:56
A Kindle-nek kíván konkurenciát állítani a japán cég a Reader Daily Edition nevű ekönyv-olvasóval.

Érintőképernyővel és wifi kapcsolattal rendelkező elektronikuskönyv-olvasót dobott piacra a Sony, amely az Amazon közel két évvel ezelőtt bemutatott Kindle e-book-olvasójával kíván versenyezni.

A Reader Daily Edition elnevezésű megjelenítőt 399 dolláros (75 306 forint) áron a karácsonyi vásár idején dobják piacra. A japán vállalat ezen kívül még két olcsóbb olvasó árusítását kezdi meg, ezek azonban nem képesek a vezeték nélküli kapcsolatra.

A 17,8 centiméter széles kijelzőn a szemnek is kényelmes méretben olvasható elektronikus könyvekből egyszerre ezer kötet fér el a készülék memóriájában. A Sony elektronikuskönyv-boltjából az AT&T telefontársaság 3G adatátviteli rendszerén keresztül akár útközben is lehet majd könyveket vásárolni.

Az olvasóval egy időben bemutatott - elektronikus-könyvtári szolgáltatásokat támogató - szoftverrel a helyi könyvtárakból kikért, azaz letöltött könyvek visszavitelével és a késedelmi díjakkal sem kell többé törődni, mert a könyvek a kölcsönzési idő lejártával egyszerűen törlődnek az olvasóból.

A Sony a hónap elején jelentette be, hogy e-könyv-áruházának kínálatát az év végéig a mostanra már ipari szabvánnyá vált EPUB (electronic publication) formátumra alakítja át, hogy ezzel is csökkentse az elektronikus könyvformátumok közötti zűrzavart.

A lépés közvetlen kihívás az Amazon számára, amelynek elektronikus könyvei kizárólag a Kindle olvasóján, vagy a Kindle-szoftvert futtató iPhone-okon olvashatók.