Ervin
14 °C
21 °C

Jönnek a drótnélküli kapcsolók

2009.08.28. 11:55 Módosítva: 2009-08-28 11:55:17
Az áramhálózati eszközöket gyártó Schneider Electric bemutatott egy vezeték nélküli villanykapcsolót, ami nagy terhet vesz le a lakásépítők válláról.

A lakásépítés egyik legnehezebb feladata a villanykapcsolók elhelyezése. A plafon közepén lógó csillárok áramvezetékét is el kell vinni a kapcsolóig, ami általában egy ajtó mellett van. Százéves téglaházakban falvésés közben akár a szomszédhoz is átkukucskálhatunk egy nagyobb kalapácsütés után, míg a faszerkezetes családi házakban lehetetlen utólag bevinni valamit a furnér mögé.

Hamarosan félretehetjük a vésőket, mert elkészült a távirányítós villanykapcsolók első prototípusa. A Schneider Electric egy müncheni konferencián mutatta be az eszközét, ami a zigbee nevű kommunikációs szabványt használja. Ez hasonlít a mobilok és kiegészítőik (fülhallgatók, kihangosítók) által használt bluetooth-ra, de egyszerűbb, olcsóbb, és nagyon kevés áramot fogyaszt.

A kapcsolónak egyáltalán nincs saját áramforrása, az energiáját a megnyomásakor szerzi. Ez is bőven elegendő ahhoz, hogy rádiójelet küldjön a szoba másik felén lévő lámpának. Nincs szükség központi egységre sem, a kapcsoló közvetlenül a hozzárendelt lámpákkal kommunikál.

zigbee

Az eszközöket ugyanúgy párosítani kell, mint a bluetooth-kütyüket, de a folyamat sokkal egyszerűbb. A gombokkal és kijelzővel felszerelt mobilokon nem okoz gondot, hogy a bluetooth eszközök párosításához titkos kódot kell megadni, de egy kapcsolónál ilyesmire nincs lehetőség. A jelenlegi prototípuson van egy konfigurációs gomb, először ezt kell megnyomni, majd a hozzárendelendő kapcsolót vagy kapcsolókat.

Egy zigbee-modul most nagyjából akkora, mint az egyeurós érmék, tehát egészen apró kapcsolók jelenhetnek meg, és a dizájnerek szabadjára engedhetik a fantáziájukat.