Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Közel negyedével visszaesett a Dell nyeresége

2009.08.28. 13:10
A második számú számítógépgyártó, az amerikai Dell Inc éves összehasonlításban 23 százalékos nyereségcsökkenést szenvedett el üzleti éve júliussal zárult második negyedében. Mindamellett a társaságnál - más ágazati cégekhez hasonlóan - már látják a kibontakozás jeleit.

Az adó utáni nyereség 472 millió dollárt tett ki. A bevétel 12,8 milliárd dollár, 22 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól.

A visszaesés legfőbb oka a Dell forgalmának döntő részét biztosító vállalati ügyfelek takarékoskodása; a válság miatt számos cég elhalasztja az informatikai fejlesztéseket. A nagyvállalati partnerekkel foglalkozó részleg bevétele 32 százalékkal 3,3 milliárd dollárra esett, a kis- és közepes vállalatokkal bonyolított forgalom 29 százalékkal 2,8 milliárd dollárra csökkent. A Dell szerint 2010-ben lendülhet fel az üzletmenet, és leghamarabb az Egyesült Államokban növekedhet a kereslet.

Az amerikai gyártó a második negyedben megfigyelhette a netbookok sikerének árnyas oldalát; a vizsgált időszakban éves szinten 17 százalékkal több ilyen készülék kelt el, a bevétel ugyanakkor 9 százalékkal 2,9 milliárd dollárra csökkent.

Nemrég az eladások alapján összeállított ágazati rangsorban a harmadik helyen álló Acer is hasonló eredményt közölt. Az Acernél azt is kiszámolták, hogy 6 darab netbook eladásával lehet akkora bevételt elérni, mint 1 hagyományos laptop értékesítésével.

Az iparág legnagyobb szereplője, a Hewlett-Packard (HP) a múlt héten ugyancsak a nyereség és a forgalom visszaeséséről számolt be. A számítógépek és nyomtatók forgalmának csökkenését ugyanakkor némileg ellensúlyozta a szolgáltatási üzletág jó teljesítménye.

A HP nyeresége az üzleti év júliussal zárult harmadik negyedében 1,64 milliárd dollárra csökkent, 19 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól. Az árbevétel 2 százalékkal 27,45 milliárd dollárra csökkent, csekély mértékben meghaladva a 27,26 milliárd dolláros elemzői várakozásokat.