A kínai iskolák törlik a pornószűrőt

2009.09.18. 15:06 Módosítva: 2009.09.18. 15:07
Habár a szabályozás szerint Kínában a nyilvános helyeken, az oktatási intézményekben kötelező a pornószűrő, az érintettek szép csendben törlik a programot.

A kínai kormány már egyszer meghátrált (a hazai, de leginkább a nyugati felháborodás hatására) a célja szerint az ifjúságot védő internetes szűrőprogram, a „Zöld Gát” ügyében, amikor a nyáron bejelentették, hogy nem teszik általánosan kötelezővé az országban forgalmazott számítógépekhez, de azt fenntartották, hogy az iskolákban, internetkávézókban, a nyilvános helyeken muszáj lesz használni.

Ám a Reuters helyi tudósítói arról számolnak be, hogy – legalábbis a fővárosban, Pekingben – az oktatási intézmények csendben szabotálták a rendelkezést, és eltávolították számítógépeikről a július óta kötelezően feltelepítendő szűrőprogramot. Az intézkedés felügyelője a kínai ipari és információtechnológiai minisztérium, melynek képviselői a kínai ifjúságot ily módon kívánják megvédeni a pornográf, illetve más, „egészségtelen” tartalmakkal szemben (ebbe a definícióba nyilvánvalóan nem nehéz beszuszakolni a politikailag nem kívánatos oldalak tiltását), így az iskolák akciója valójában partizánkodás, de azt még nem tudni, számon fogják-e rajtuk kérni.

Egy bátor tanár az egyik kínai honlapon azt írta, hogy azonnal eltávolítják a Zöld Gátat az iskola gépeiről, ha bármiféle zavart okoz a normál használatban, illetve ha gátolja a tanítás rendes menetét – és erre a kijelentésre minden alapja meg is van, mivel a hírek szerint a Zöld Gát a legtöbb helyen komoly technológiai problémákat okozott.

Az elégedetlenség nem új keletű: a Peking eredeti elképzelése szerint júliustól kötelezően bevezetni tervezett programot több oldalról is hevesen támadták a nyugati országok. Egyrészt szakértők számos biztonsági rést fedeztek fel benne, sőt felmerült az is, hogy részben lopott kódra épül. Másrészt bár a programot fejlesztő Jinhui Computer System Engineering szerint a szoftver kizárólag a pornószájtokat szűri – hogy védje az iskolásokat a káros tartalmaktól –, a nyugati vizsgálatok azt állítják, hogy politikai és ideológiai szűrőként is működik, és így kiegészíti a Kínai Nagy Tűzfalként is emlegetett, kiterjedt központi cenzúrát.  • Hírek
  • Hírek