Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Jelölni kéne a Photoshopot

2009.09.24. 16:45 Módosítva: 2009-09-24 16:47:23
Francia képviselők arra köteleznék a fotókat közlő médiumokat, hogy jelezzék, ha digitálisan átalakították az ábrázolt személy külsejét.

Az elmúlt hónapok sorozatos híradásai után nem meglepő az a javaslat, melyet francia képviselők nyújtottak be, és melynek lényege, hogy a nyomtatott és online sajtóban megjelenő erősen szerkesztett képeket a jövőben jelöljék meg. Ennek oka, hogy sokak szerint a photoshoppolt képek vezettek el addig, hogy megszaporodott azon fiatalok, főképp lányok száma, akik különféle pszichés betegségekben (anorexia, bulémia stb.) szenvednek.

A javaslat a közegészségügyért aggódó Valerie Boyer nevéhez köthető, akit körülbelül 50 képviselő támogat kezdeményezésében. Azt szeretnék elérni, hogy a beavatkozást szövegesen jelezzék minden olyan képnél, melyet digitálisan manipuláltak, és ha ezt valaki elmulasztja, súlyos, 37 500 eurós bírsággal sújtsák.

A képviselőnő Nicolas Sarkozy pártjának tagja, ezért némi pikantériát ad az ügynek, hogy az elnök felesége, a korábban modell Carla Bruni is a legtöbbször erősen retusált formában jelent meg a magazinok oldalain, sőt – ahogy a BBC két éve beszámolt róla – Sarkozy is kényes a fotókon megjelenő külsejére, az ő pocakját is eltüntették a Paris Match oldalán.

Photoshop

Az nyilvánvaló, hogy – ha most eltekintünk a politikai szándéktól – trendről van szó (az elmúlt években számtalan olyan blog, weboldal indult, melyek ezt a jelenséget pécézték ki maguknak), hiszen egyre többször találkozhatunk retusálatlan (vagy kevéssé manipulált) fotókat bemutató akciókkal. Ilyen volt nemrég az Ellemagazin sorozata, vagy az a bejelentés, mely szerint a francia divatipar reklámanyagaiban, újságjaiban fellép a túlzott manipuláció ellen, melyek az extrém módon vékony nőideált tartották szem előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?