Paszkál
10 °C
15 °C

Optikai csatlakozót kaphat a monitor

2009.09.25. 15:40 Módosítva: 2009.09.25. 15:41
Az Intel felkészült arra, hogy a jövőben optikai vezetékkel cserélje le a számítógépet és a perifáriákat összekötő rézkábeleket. Az integrált optikai áramkör simán elférne az alaplapokon.

Az Intel bemutatta a Light Peak nevű üvegszálas adatátviteli technológiát, amely kiválthatná a pc és a perifériák csatlakoztatásához használt rézkábeleket. A megoldás egy optikai modulra épül, amely az elektromosságot fénnyé alakítja, és vice versa. Az optikai konverter csupán 12x12 milliméteres, jóval kisebb, mint a távközlési optikai hálózatoknál használt modulok, és jóval olcsóbban gyártható.

Egy kontrollerrel az alaplapokra lehet integrálni a csipet, és az optikai vezetéken a legkülönfélébb perifériákat (monitort, külső meghajtókat, szkennert, médialejátszót, fényképezőgépet stb.) lehet a pc-hez kötni.

Az optikai kábel rendkívül nagy, akár több gigabites sávszélességet is biztosít, és mivel egy időben több protokollt is kiszolgál, alkalmas lehet minden csatlakoztatott eszköz adatforgalmának aggregálására. Ez azt jelentené, hogy elég lenne egy vezeték, amelyhez egy elosztón keresztül lehetne csatlakoztatni a különféle külső eszközöket. Persze az alaplapra akár több Light Peak portot is lehet szerelni.

  A megoldás legfőbb előnye, hogy a száloptikán az adatátvitel minőségét és sebességét nem befolyásolja az elektromágneses interferencia, és a rézkábeleknél jóval hosszabb vezetékeket lehet használni. A Cnet beszámolója szerint a vállalat olyan pc-t demózott, amely egy 30 méter hosszú Light Peak kábelen keresztül jelenített meg nagyfelbontású filmet egy monitoron. Elképzelhető az is, hogy a jövőben rézkábellel párosítják az optikait, hogy tápárammal is el tudják látni a csatlakoztatott eszközöket.