Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Weboldalakra jegyzetelhetünk

2009.09.25. 10:45
Eddig a portálok dönthettek arról, hogy a felületükön kik írhatnak hozzászólásokat. A Sidewiki azonban átveszi a kommentek kezelését, ebben a rendszerben akkor is lehet linkeket és megjegyzéseket fűzni a tartalomhoz, ha a portálon erre nincs lehetőség.

A Google elindította a Sidewiki nevű projektet, amellyel kommentelni lehet a weboldalakat. Ehhez a Google Toolbar nevű kiegészítőt kell telepíteni a böngészőre, amitől sokan ódzkodnak. Pedig a Google eszköztára a jobbak közé tartozik, számtalan hasznos funkcióval. Az eszköztár a telepítésekor arra próbálja rávenni a felhasználót, hogy lehetőleg ossza meg online tevékenységének adatait a céggel, amit ugyancsak sokan nem szeretnek, de ezt nem nehéz kikapcsolni.

A Sidewiki használata egyébként egyszerű, egy kattintással előjön az oldalsáv, ahol az adott ponthoz megjegyzéseket fűzhetünk, új linkeket adhatunk. A megjelenítés hasonló, a Sidewiki-júzerek egymás kommentjeit is elolvashatják. Az itteni hozzászólások, kiegészítések rangsorának, megjelenítési módjának kialakítása még fejlesztés alatt áll, de a Google-nál már igen kiforrott módokat fogják alkalmazni. Ami nagyon érdekes lehet a jövőben, hogy az adott oldalról szóló megjegyzéseket összekötik más forrásokkal is, melyek ugyanerről az oldalról szólnak, és ezek is megjelennek.

A Sidewiki az Internet Explorerre és a Firefoxra telepíthető jelenleg, a Chrome-os változaton még dolgoznak, és az API első verziója is elérhető már.