Donát
-2 °C
12 °C

A világ leghosszabb hídja épül az Arab-öbölben

2009.09.28. 09:59
Kilenc órába kerülne gyalog átkelni rajta, de nem építenek rá járdát. A negyven kilométeres Qatar-Bahrain Friendship Causeway hárommilliárd dollárból épül fel öt év alatt.

A világ leghosszabb hídjának építése kezdődik el jövőre két közel-keleti emirátus között. Az Arab-félszigetről a Perzsa-öbölbe nyúló félszigeten fekvő Katart a négy nagyobb szigetből álló Bahrain fővárosával összekötő Qatar-Bahrain Friendship Causeway építése az eredeti tervek szerint 2008. májusában kezdődött volna, de a startot többször elhalasztották. Végül Fahmi al-Jowder, a bahraini munkaügyi miniszter most bejelentette, hogy a munka 2010-ben indul, és négy és fél évig fog tartani. A teljes költséget hárommilliárd dollárra becsülik, amiből egyelőre 500 milliót különített el a két ország a költségvetéséből a munka elindításához.

Látványterv a rekorder hídról
Látványterv a rekorder hídról

A híd teljes hossza 40 kilométer lesz, ami két kilométerrel hosszabb, mint e jelenlegi csúcstartó, a Lake Pontchartrain Causeway Amerikában (egyes listák az 54 km hosszú thaiföldi Bang Na Expresswayt tartják a leghosszabb hídnak, bár az technikailag nem híd, hanem viadukt, hiszen nem víz felett halad). A két ország közötti, jelenleg négy és fél órás autóutat 30-40 percesre fogja lerövidíteni, és becslések szerint napi 10-12 ezer jármű lesz majd a forgalma. Az autópálya mellett vasút is közlekedik majd rajta.

A híd megtervezését egy texasi cégre, a KBR-re bízták, az építkezést pedig helyi cégek mellett egy német és egy francia vállalat, a Vinci Construction és a HOCHTIEF Construction AG fogja végezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!