Végül a wifi lesz a nyerő

2009.09.28. 09:17
Hazai és nemzetközi bénázások megakasztották a wifi fejlődését, de a több száz megabites átviteli sebességet biztosító új szabvány végre rendet teremt. Eltűnhetnek a hálózati kábelek.

Öt évvel ezelőtt még újdonság volt a wifi, majd egész városokat akartak lefedni vezeték nélküli internettel. Csakhogy ami az USA néhány nagyvárosában gyorsan összejött, az nálunk elcsúszott a bénázó bürokrácián. Mire a fővárosi wifi gondolatfoszlánya megjelent a honatyáink fejében, addigra ideért a mobilinternet, és két-három év alatt mindent letarolt.

Nemzetközi szinten is történt egy-két gikszer, a szeptemberben véglegesített 802.11n szabvány nagyjából 7 éve készül, mert a gyártók nem tudtak megállapodásra jutni. Az immár végleges szabvány azonban képes lesz megreformálni a hálózati struktúrát. De nem a mobilinternet lesz a vesztes, hanem a vezetékek.

Drótnélküli élmény

Aki 3-5 évvel ezelőtt építette fel a számítógépes hálózatát, most egészen biztosan annak továbbfejlesztésén gondolkozik, mondta Roger Hockaday, a vállalati wifirendszereket gyártó Aruba marketingigazgatója, aki az ITBN infóbiztonsági konferencián tartott előadást. Önmagában nem elég, hogy az új 802.11n szabvány hatszor gyorsabb az elődjénél (300-600 megabites). Az a lényeg, hogy így már ugyanolyan felhasználói élményt ad, mint a vezetékes hálózat. Hockaday szerint emiatt a következő öt évben a wifi lesz a hálózatépítők fő eszköze.

Hockaday sokkal biztonságosabbnak tartja a wifit, mint a vezetéket. Azzal érvel, hogy egy vezetékes kapcsolatokkal felszerelt irodában általában elég bedugni egy kábelt az aljzatba, és máris jön rajta az internet, bárkinek.

Ezzel szemben a wifi - legalábbis a jól beállított wifi - hitelesíti a felhasználót, és a kommunikációs csatorna titkosított. Az Aruba vállalatoknak szánt eszközei körülbelül háromszor drágábbak az átlagos háztartási wifis eszközöknél, mert a védelmet kiegészítették néhány extrával; nagyon sok védelmi feladatot nem a végponti router, hanem egy központi eszköz lát el.

A szabvány véglegesítésével persze az árak is zuhannak majd. Az Aruba például 1300 euróról 1000 euróra vitte le a csúcskategóriás 802.11n-es eszközeinek az árát, és bemutatott egy hétszáz dollárnál olcsóbb eszközt is. Bár még így is drágának tűnhet a wifi, de az eszközökkel sok vezeték használata megspórolható, főleg ha a dolgozók nagy része amúgy is laptopot használ.

Más gyártók otthoni termékei eleve jóval olcsóbbak a vállalatiaknál, a jobb minőségűek 30-50 ezer forintba kerülnek, de itt is szükséges az árcsökkenés, hogy jobban elterjedjenek.

Mimóza az éterben

Az átlagos felhasználó nem kap csúcstechnikás védelmet, és Hockaday is elismerte: az egyéni felhasználók által összerakott otthoni hálózatok biztonságával mindig lesznek gondok. A 802.11n műszaki újdonságai miatt azonban nekik is érdemes átváltani az új wifire.

Egyrészt a MIMO (multiple in, multiple out) technológia egyszerre több adatfolyam kezelését teszi lehetővé, megnő az antennák adatátviteli képessége. A 802.11n nagy beltérben, például loftirodákban is jobban működik, mert az intelligens antennák a falról és bútorokról visszaverődő jeleket is hasznosítják; a korábbi technológiáknál ezek zavart okoztak. Emellett a 802.11n képes összekötni a kommunikációs csatornákat, amivel szintén megnő az adatátviteli kapacitása.  • Hírek
  • Árfolyam