Elkészült a Windows 7-hez az XP mód

2009.10.02. 11:13
Elkészült a Windows 7 opcionális XP módja, a csomag az új operációs rendszer megjelenésének napjától lesz letölthető. A Virtual PC alapú virtuális környezettel egy teljes értékű Windows XP licencet is kap a felhasználó.

Csütörtökon a Microsoft lezárta a Windows 7 opcionális kiegészítésének szánt XP mód fejlesztését, a csomag eljutott a forgalmazásra kész, úgynevezett release to manufacturing (RTM) stádiumba. A felhasználók a végleges kiadást október 22-től, az új operációs rendszer piaci premierjének napjától tölthetik majd le a szoftvercég letöltőközpontjából. A letöltés vélhetően WGA-ellenőrzéshez lesz kötve, azaz kizárólag legális Windows 7-re lesz telepíthető az XP mód.

A vállalat ezt a mai napig legelterjedtebb Windowsra, a Windows XP-re írt alkalmazások virtualizált futtatását lehetővé tévő környezetet elsősorban vállalati ügyfeleknek találta ki, hiszen e felhasználói körnek kulcskérdés a meglévő alkalmazásokkal való kompatibilitás. Az ingyenesség nagyvonalú ajánlat annak tükrében, hogy a termékkel nemcsak egy Virtual PC alapú virtuális környezetet, hanem egy teljes értékű Windows XP SP3 licencet is kap a felhasználó. Fontos, hogy az XP mód csak a virtualizációt hardveresen támogató processzorokkal használható, és kizárólag Windows 7 Professional, Enterprise vagy Ultimate kiadásokra telepíthető.

A megoldás jellemzője, hogy nincs szükség a virtualizált környezet különálló futtatására az alkalmazások elindításához, mert minden ebben telepített szoftver közvetlenül indítható a gazdarendszer Windows 7 Start menüjéből is. Azaz a felhasználók a Windows XP-s szoftvereiket, például az Internet Explorer 6-ot a Windows 7 alkalmazásai mellett futtathatják a közös asztalon.

A Microsoft hangsúlyozza, hogy az XP módot csak olyan esetben érdemes telepíteni, ha kompatibilitási problémák miatt a használni kívánt alkalmazás nem képes natívan futni a Windows 7-ben. Azt tanácsolják továbbá, hogy a virtualizált operációs rendszert is védjék a felhasználók vírusirtó programmal.  • Tippek
  • Hírek