Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Pontosabb lett az európai GPS

2009.10.02. 15:55
Három új műholdnak hála az európai GPS-ek többsége csütörtöktől nagyobb pontossággal tudják meghatározni, hogy merre járunk.

Az EU olyan műholdalapú helymeghatározó szolgáltatást indított, ami drasztikusan megnöveli a már ismert GPS-rendszer pontosságát.

Plusz műholdak

A European Geostationary Navigation Overlay Service, rövidebb nevén EGNOS három olyan műhold adataira támaszkodik, amik az Európai Unió fölött találhatók Föld körüli pályán.

A rendszer segítségével tovább lehet pontosítani a GPS-műholdakból érkező jelet, így az autókba, mobilokba szerelt eszközök mostantól nem tízméteres, hanem kétméteres pontossággal tudják meghatározni, hogy merre is vagyunk valójában.

A műholdakat üzemeltető Transport vezetője, Antonio Tajani szerint "mostantól az európai üzleti élet és az európai polgárok egészen új módját ismerik meg a helymeghatározásnak, ami nemcsak a hibátlan navigációt teszi lehetővé, de olyan új alkalmazások kifejlesztését is, amikre a korábbi pontatlanság miatt nem volt mód".

gps450

A szakember szerint mostantól újabb lendületet kaphat a GPS-alapú útdíjfizetés, valamint a helymeghatározásra épülő szolgáltatások, szoftverek, játékok választéka is kibővülhet. Várhatóan 2010-től indul be például az a szolgáltatás, aminek a révén a gépjárműbe szerelt automatika meghibásodás vagy baleset esetén hat másodpercen belül vészjelzést ad le, hogy a segítség minél előbb megérkezhessen.

Már elérhető

A szolgáltatás elvileg már bármelyik GPS/SBAS-kompatibilis vevőegységgel ellátott navigációs eszköz számára elérhető, a kontinensen forgalomba hozott készülékek többsége megfelel az előírásoknak.

Az EGNOS nem része a GPS-t váltó európai helymeghatározó rendszernek, a 2013-ban érkező Galileónak, ami méteres pontosságot ígér, de kiegészíti majd azt.