A torrentet is figyeli a BSA

2009.10.14. 16:45
Publikálta az online szoftverkalózkodásról szóló idei jelentését a Business Software Alliance. A szoftvergyártó nagyvállalatok érdekeit képviselő szervezet Illegális szoftverek az interneten: biztonsági fenyegetés címet viselő tanulmányban elsősorban azokat a veszélyeket domborítja ki, melyekkel a kalózszoftverek és az alkalmazások védelmi mechanizmusait feltörő programok internetes beszerzése járhat.

A dokumentumból kiderül, hogy a BSA saját fejlesztésű szoftverekkel és keresőrobotokkal folyamatosan figyeli a fájlcserélő hálózatokat és az aukciós oldalakat. Ha ezeken a felületeken illegális szoftverekre bukkan, értesíti az illetékes internetszolgáltatót vagy weboldal-üzemeltetőket, felszólítva őket arra, hogy intézkedjenek a jogsértő tartalom eltávolításáról. Az idei év első felében a szervezet 2,4 millió ilyen figyelmeztetést küldött ki, több mint 200 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A robotok a torrenttrackereken elérhető katalógusokat is figyelik: 2009 első hat hónapjában 103 ezer fájlt töröltettek a világ kilenc legnagyobb torrentindexelő oldaláról. A BSA szerint ezeket a szoftvereket közel 2,9 millió ember töltötte le, ami kiskereskedelmi áron számolva több mint 974 millió dollár kárt okozott a gyártóknak. Az aukciós oldalakról a szervezet 19 ezer árverést töröltetett – ezekben összesen 128 ezer szoftverterméket kínáltak mintegy 55 millió dollár értékben.

A peer-to-peer hálózatok remekül használhatók legálisan megosztható tartalmak terjesztésére, ezzel az eszközzel egyre több vállalat is javítja a produktivitását. De sajnos a P2P technológia a szoftverkalózok kedvenc csatornája is egyben, számukra ez tökéletes környezet az illegális és potenciálisan veszélyes szoftverek terjesztésére – magyarázta Jenny Blank, a szervezet vezető jogásza, aki szerint a fájlcsere egyre inkább a jogsértő tartalomcserével válik egyenlővé.

A tanulmány nagy hangsúlyt fektet az internetes letöltések veszélyeinek bemutatására. A szerzők azt sugallják, hogy az internetes kalózkodás és a rosszindulatú programok elterjedtsége között összefüggés mutatható ki: ahol az előbbi elterjedt, a gépek fertőzöttsége is magasabb. „A szoftverkalózkodás több szempontból is fenyegetést jelent. Az illegális szoftver a számítógépes kórokozók melegágya, és a felhasználókat bűncselekmények potenciális áldozatává teszi” – nyilatkozta Blank.

A jelentés felsorolja azokat a jelentősebb és sikerrel zárult rendőrségi akciókat is, melyekhez a tippet a BSA adta. A listán megtalálható az elmúlt félév legnagyobb magyarországi warezszerver-lefoglalása is. Ebben az akcióban a hazai BSA-iroda bejelentésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy 13. kerületi lakásban 43 olyan kiszolgálót foglalt le, melyeken körülbelül 200-250 terabájtnyi szoftvert, filmet és zenét tároltak – az illegális tartalmakat az üzemeltető emeltdíjas sms fejében értékesítette.  • Tippek
  • Árfolyam