Az IBM rátámad a Windows 7-re

2009.10.21. 15:15 Módosítva: 2009.10.21. 15:19
Dél-Afrikában már szeptemberben elindult az IBM és az Ubuntu Linux mögött álló Canonical programja, amellyel a Windows 7 piacát szeretnék elhappolni a Microsoft elől. A következő hónapokban az USA-ban és más országokban is elérhető lesz a közös szoftvercsomagjuk.

Eleinte a fejlődő piacokat vette célba az IBM és a Canonical kezdeményezése, amiben linuxos alapokon kínálnak üzleti szoftvereket és szolgáltatásokat a cégeknek. Dél-Afrikában már szeptember óta elérhető a Client for Smart Work nevű csomag, de az IBM úgy látja, hogy az USA-ban és más fejlett országokban is érdemes piacra dobni.

Fejlett országokban is ezrével vannak olyan cégek, amelyeknél elöregedett számítógépek dolgoznak, és nincs pénz sem az infrastruktúra fejlesztésére, sem a Windows folyamatos frissítésére, véli az IBM.

Az amerikai piacra szánt csomag alapja az Ubuntu Linux 9.10 operációs rendszer lesz, amely október végén jelenik meg. Ezt Lotus Symphony szövegszerkesztő és táblázatkezelő, a Lotus Notes vagy LotusLive iNotes emailkliens, valamint a LotusLive.com csoportmunka-eszköz egészíti ki.

Egyszerű a magyarázat arra, hogy az IBM miért most veszi célba a fejlett országokat. A Windows 7 megjelenése az ok. Az IBM és a Canonical számításai szerint a Windows 7 bevezetése akár 2000 dollárba is kerülhet a felhasználóknak, ha a szoftver és a hardverfrissítés árát is számolják. A két cég viszont állítja, hogy az Ubuntu és az IBM szoftverei ennél lényegesen olcsóbbak - konkrét árat viszont nem említenek.

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy amíg a Windows XP-hez érkeznek biztonsági frissítések, addig a legolcsóbb lehetőség valószínűleg az, ha a cégek semmin nem változtatnak.  • Tippek
  • Hírek