Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Újra ütőképes lehet a Nokia

2009.10.21. 16:35
Szerdán testközelből is megvizsgáltuk a Nokia N900 zsebszámítógépét és annak valamivel nagyobb párját, a Booklet 3G nevű netbookot. A finn gyártó ezzel a két készülékkel újra menő lehet.

Látványos trónfosztás volt a Nokiánál, az abszolút csúcsmobilon - amit elődeivel ellentétben már joggal nevezhetünk zsebszámítógépnek - nem az évek óta kalapált Symbian fut, hanem egy Linux. Az N900 rendszere a Maemo, amit a kezdetektől fogva érintőkijelzős vezérlésre készítettek fel, és most már elég kiforrott ahhoz, hogy szélesebb tömegeknek is megmutassák.

DSC 3497

A Nokia szerdai sajtótájékoztatóján intenzív kezelést kapott tőlem a zsebszámítógép, és elég jól teljesített. Nem volt semmiféle akadozás, lefagyás vagy újraindulás, pedig mindig több program futott egyszerre a készülékeken. A kezelőfelület alapkoncepciója, hogy négy kijelzőn lehet ikonokat, miniprogramokat, névjegyeket és más egyéb tartalmakat elhelyezni, erősen emlékeztet az Androidra. Ami nem baj, mert az Android is jó rendszer. Egyébként mindketten a pc-ken futó Linuxból nyúlták az ötletet, azokon is több virtuális munkaasztal van.

Az N900 menüje gördülékenyen kezelhető, annak ellenére, hogy a kijelző rezisztív, azaz nem a puszta érintés érzékeli, hanem enyhén nyomni kell a felületét. Sok más érintőkijelzős mobilon nem tudták ezt megoldani. A négy kijelző mellett van egy ikonokkal teli programindító menü is, ahol az össze feltelepített program megtalálható.

Alapból elérhető a mobilon az Ovi.com néhány fontosabb szolgáltatása, például a levelezés, a névjegytároló, és a képmegosztás, de a navigáció még nem olyan kiforrott mint a Symbianon. Például nem lehet az N900-ra előre feltölteni a térképeket, azok megszerzéséhez folyamatos internetelérés kell.

Nokia szteroidokon

Noha a qwerty gombkészlet ugyanúgy háromsoros, mint az N97-en, sokkal használhatóbb, percek alatt hozzászoktam és gyorsan tudtam bepötyögni az url-eket. A Firefox alapú böngésző gyors, szépen jeleníti meg a weboldalakat, és elméletileg teljesen támogatja az Adobe Flash-t. Az N900 valóban hiba nélkül lejátszotta az Index.hu videóit, de a Facebookon nem tudta betölteni a Bejeweled nevű játékot.

Fut rajta az Index videója
Fut rajta az Index videója

Az N900 egyik vonzereje lehet a nyitottság. Plusz szoftvereket például kétféleképpen lehet letölteni. Ezen az eszközön is van Ovi Store nevű szoftverbolt, ami kényelmes megoldás az átlagos felhasználóknak, és itt pénzért is lehet szoftvereket venni. Emellett az N900-on is működik a számítógépes Linuxokon ismert szoftverterjesztési módszer, azaz más cégek vagy fejlesztők egyéni adatbázisaiból is lehet szoftvereket letölteni.

Még egy példa a nyitottságra, hogy a programok képesek beleépülni a rendszerbe. Például a Facebook-program nemcsak egy minialkalmazást rak a munkaasztalra, hanem a képmegosztás célpontjai közt is megjelenik a közösségi portál. Ilyen programot pedig magyar cégek is írhatnak maguknak.

Az N900 novemberben lesz kapható Magyarországon, és csak angol nyelvű szoftverrel, ékezetes karakterek nélkül. Egyelőre nem tudni, hogy valamelyik magyar szolgáltató árulja-e majd kedvezményes áron, hűségszerződéssel.

DSC 3513

Napi laptop

A Booklet 3G nevű netbook csak jövő tavasszal lesz kapható, és ennek a klaviatúráján magyar betűk is lesznek. Az alumínium házban lévő gép jól van összeszerelve, sokkal jobb a minősége, mint egy átlagos netbooknak. A SIM-kártya menet közben cserélhető, a készülék oldalán kell behelyezni. Gyorsan kipróbáltam a saját pannonos kártyámmal, és nagyjából egy perccel a behelyezése után már böngészhettem is. A Windows 7 nem kért semmilyen beállítást, a PIN-kód megadása után egyszerűen működött a mobilnet.