Egyeseknek rémálommá vált a Windows 7 telepítése

2009.10.28. 16:45 Módosítva: 2009.10.28. 16:48
Sikertelen próbálkozások után végtelen ciklusba esik a Windows 7 telepítője, a Vistát csak trükkel lehet visszaállítani. A Microsoft elszigetelt esetekről beszél, keresik a probléma okát.

Meglehetősen kényelmetlen helyzetben találta magát több felhasználó a Windows -re való frissítés során. A Microsoft terméktámogatási fórumára érkezett bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a már meglévő Vista cseréjekor, bizonyos esetekben az installálási procedúra vég nélküli újraindítási periódusokra degradálódott.

A jelenség különösen kellemetlen. Amikor a felhasználó megpróbálja telepíteni a Windows 7-et, a szoftver a folyamat kétharmadánál megáll, majd értesítést küld arról, hogy az upgrade sikertelen, és visszaállítja a Vistát. Eddig talán nem is lenne baj, viszont csak most jön a java. A gép újraindul, majd ismét megjelenik a telepítő és az egész mizéria kezdődik elölről – az ördögi körből látszólag nincs kilépés. Volt, aki valamiféle csodában reménykedett, és egész éjjel hagyta futni a telepítőt, de reggelre sem történt változás – a ciklus valóban végtelennek tűnik.

Ráadásul a Vista helyreállítása sem végezhető el, mert – így az egyik fórumozó – a szoftver láthatólag leradírozta az előző rendszert a gépről. Ez azonban nem igaz, ugyanis a probléma a Microsoft támogatási oldalának bejegyzése szerint már júliusban is ismert volt. A dokumentum azt nem magyarázza el, hogy miért sikertelen a telepítés, viszont ismerteti az újraindításos jelenség okát és a megoldást is. A rendszerindítás beállításait tartalmazó Boot Configuration Database egyik bejegyzése nem módosul, ezért a Vista nem az alapértelmezett operációs rendszerként jelenik meg, és felhasználói beavatkozás nélkül nem is töltődik be.

A fórumozókhoz csatlakoztak a Microsoft mérnökei is, akik információkat kértek a pórul járt ügyfelektől, többek között kíváncsiak voltak a Vista típusára és a telepített víruskereső programokra. Múlt vasárnap bizonyos Keith, egy terméktámogatási mérnök azt írta, hogy néhány felhasználó problémája valószínűleg kapcsolatban áll a telepítőlemez létrehozásakor kiválasztott írási sebességgel. A Windows 7-et online megvásároló ügyfeleknek a cég munkatársa azt ajánlotta, a letöltött képfájlt a lehető legalacsonyabb írási sebességgel égessék fel a korongra, így elkerülhető a telepítőlemez sérülése.

A Microsoft és a Digital River (a vállalat, mely az egyetemi hallgatóknak 29,99 amerikai dolláros áron kínálja az operációs rendszert) vizsgálja a bejelentéseket. Szerintük az efféle elszigetelt esetek gyakran összefüggésbe hozhatóak a felhasználó internetszolgáltatójával, vagy a korábban telepített szoftverekkel.  • Tippek
  • Biztosítás