Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A Magyar Telekom enyhít a címhiányon

2009.10.29. 13:50
Fél évvel az Externet után a távközlési mamut is megmozdult, és novemberben elkezdi az IPv6 tesztelését.

A Magyar Telekom bejelentette, hogy 2009. november 2-án elindítja az IPv6-technológia nyilvános tesztelését. Az újítás piaci bevezetése 2010-ben várható, a féléves tesztidőszak eredményeinek kiértékelése után. Hazánkban elsőként az Externet vezette be az IPv6-ot májusban, szintén fél év tesztelés után.

Elfogyó címek

Minden internetre kapcsolt eszköznek van ip-címe, az neten kommunikáló számítógépek ezzel azonosítják egymást. A jelenleg elterjedt IPv4 szabvány körülbelül 4 milliárd ilyen egyedi azonosító kiosztását teszi lehetővé. A világháló rohamos bővülése miatt 2011-ben elfogynak a világban kiosztható ip-címek, de van olyan európai ország, ahol már csak 9 hónapra elegendő tartalék van. Ennek a problémának a megoldására dolgozták ki az új IPv6-os szabványt, amely szinte kimeríthetetlen számú ip-cím kezelésére képes.

Szervezett kommunikáció

Az IPv6-címzés a biztonságot is javítja, része például az úgynevezett IPsec-protokoll, amellyel a kommunikációban résztvevő felek hitelesen azonosíthatják egymást, és titkosítani tudják a köztük zajló adatforgalmat. Emellett az IPv6 segítségével egy hálózaton tetszőleges számú gép közt lehet kapcsolatot teremteni, és a protokollnak része a QoS (quality of service) elv, amely lehetővé teszi, hogy a hálózatokon bizonyos adatok előnyt élvezzenek más adatokkal szemben.

Az IPv6-ot a Windows Vista, Windows 7, és a Linux/Unix operációs rendszer támogatja.