Páneurópai mobilnetet akar az unió

2009.10.29. 12:30 Módosítva: 2009.10.29. 12:33
A digitális átállás következtében felszabaduló frekvenciatartomány felhasználására tett javaslatot az unió távközlési tanácsadó testülete.

Mivel a legtöbb uniós tagállam 2012-re átáll az analóg rádióról és tévéről digitálisra, az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy a felszabaduló frekvenciákat egy egységes európai mobilinternetes hálózat létrehozására használják. Ez jelentősen csökkenthetné a nemzetközi hanghívások és az adatforgalom költségét.

A szerdán ismertetett javaslat a 790–862 MHz-es frekvenciatartományra vonatkozik, ez lenne az úgynevezett páneurópai hálózat tartománya. Az EB becslése szerint ez a rendszer – ha az összes tagállam elfogadná a projektet – a következő 15 évben 20–50 milliárd euró jövedelmet hozna a tagállamoknak. Ennek természetesen feltétele, hogy 2012-re valóban megtörténjék a digitális átállás, még ha ezzel kapcsolatban egyre komolyabb kétségek merültek is fel az utóbbi időben.

Pataki Dániel, a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóság vezetője, aki jelenleg az unió tanácsadó testületének (Radio Spectrum Policy Group) elnöke, mindenesetre bizakodóan nyilatkozott az International Herald Tribune-nek. Elmondta, hogy a nemzeti hatóságok konszenzusával megalkotott javaslat önmérsékletet és kompromisszumkészséget kíván meg azoktól a műsorszóróktól, akiktől az évtizedek óta használt frekvenciákat elvonnák, ám reménykedik abban, hogy a döntéshozók és az érintettek belátják: az egységes, uniós szabályozás keretei között történő felhasználás előnyei sokkal kedvezőbbek.

Az NHH tájékoztatása szerint az elképzelés arra az elvre épül, hogy az átállás következtében felszabaduló frekvenciatartomány uniós koordinálása az európai közösséget olyan versenyelőnybe hozhatná, mint annak idején a GSM egységes szabályozása. Az úgynevezett digitális hozadék (vagyis a most felszabaduló frekvenciák) segítségével a tagállamok a hálózati társadalomba olyan területeket is bevonhatnak, ahová az eddigi módszerekkel (például vezetéken) nem jutott el az internet. Viviane Reding, az EU távközlési biztosa támogatja az elképzelést, és a tagállamok képviselőit arra biztatja, hogy vegyenek részt ebben a munkában, mivel új lehetőségek, új piacok nyílnának meg a digitális hozadék közös hasznosításával.

A páneurópai mobilnettel kapcsolatos vita és munka 2010 első felében kezdődik meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön