Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Friss autós játékok kanapéra, tévére, Xboxra

2009.11.02. 18:53
Három autós játék is megjelent idén ősszel, és mindegyik folytatás: a Forza Motorsport a harmadik, a Colin McRae: Dirt a második résznél tart, az NFS Shift meg a kismilliomodik folytatása a világ legnépszerűbb autósjáték-franchise-ának. Kezelni elsőre egyiket sem egyszerű, de megszeretni mindegyiket meg lehet.

Autós játékkal kétféleképpen lehet játszani. Az egyik lehetőség, hogy az ember beszerzi a lehető legújabb pc-s versenyszimulátort, hozzá a lehető legdrágább versenykormányt meg pedálokat, aztán az élete hátralevő részében arra gyúr, hogy ő lehessen a következő Suhamér. Mire rájön, hogy soha nem lesz belőle Suhamér, addigra úgyis nyolcvan éves lesz, és akkor már úgyis mindegy.

A másik lehetőség, hogy lop magának egy konzolt, mondjuk egy Xboxot, hozzá egy mutáns krumpli alakú kontrollert és egy akkora plazmatévét, mint széltében a Nordschleife, elégedetten belesüpped a Klippan kanapéba, és a 21. századi family entertainment jegyében addig rója a köröket, amíg el nem kezdődik a Top Gear. Ahol aztán megnézi, hogyan vezetik a nagymenők azokat az autókat, amiket ő sose fog.

Az utóbbi, kanapés műfaj kedvelőinek szerencséjük van, mert három jól ismert autós játéknak is mostanában jelent meg Xboxra a legfrissebb része. A Forza Motorsport a harmadiknál tart, a Colin McRae: Dirt a másodiknál, a Need for Speed, a világ legnépszerűbb autós játéka pedig a megszámlálhatatlanadiknál, most éppen a Shift nevűnél.

Hogy melyik közülük a legjobb? A hármat összehasonlítani olyan, mint almát a körtével, körtét a disznósajttal. A Forzát a realizmusáért lehet szeretni, a Need for Speedet eddig az egyszerű kezelhetősége és a játéktermi hangulata miatt dicsérték. Most ez a különbség eltűnni látszik, mivel a Shift készítői deklaráltan ráhajtottak a valósághűségre, és a játékban már nemcsak arcade-eken szocializálódott hülyegyerekek, hanem önmagukat komolyan vevő versenyzőpalánták is találnak testhez álló feladatokat.

A Colin McRae skót ralilegenda nevével reklámozott Dirt kissé kilóg a sorból, elsősorban azért, mert nem aszfaltot, hanem murvát, homokot és mocsarat szimulál, másodsorban meg mert hármójuk közül ez a leglátványosabb – legalábbis 1080 p-s, hd-felbontásban, megfelelő méretű képernyőn, ahogyan mi is próbáltuk.

Ebben a felállásban a leggyengébb láncszem kétségkívül az Xbox kontrollere, mert egyetlen szál hüvelykujjal versenyautót irányítani legalább akkora feladat, mint Boeinget egy bicikli kezelőszerveivel, és nagyjából ugyanarra az eredményre is vezet. Aki spórolni akar a kormányon, vagy más okból ragaszkodik a mutáns krumpli alakú kontrollerhez és az ínhüvelygyulladáshoz, az se keseregjen, mert pompás élményben lesz része, bármelyik játékot választja.

Minden további szócséplés helyett tekintsék meg bizonyító erejű videónkat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!