Móric
14 °C
17 °C

Friss autós játékok kanapéra, tévére, Xboxra

2009.11.02. 18:53
Három autós játék is megjelent idén ősszel, és mindegyik folytatás: a Forza Motorsport a harmadik, a Colin McRae: Dirt a második résznél tart, az NFS Shift meg a kismilliomodik folytatása a világ legnépszerűbb autósjáték-franchise-ának. Kezelni elsőre egyiket sem egyszerű, de megszeretni mindegyiket meg lehet.

Autós játékkal kétféleképpen lehet játszani. Az egyik lehetőség, hogy az ember beszerzi a lehető legújabb pc-s versenyszimulátort, hozzá a lehető legdrágább versenykormányt meg pedálokat, aztán az élete hátralevő részében arra gyúr, hogy ő lehessen a következő Suhamér. Mire rájön, hogy soha nem lesz belőle Suhamér, addigra úgyis nyolcvan éves lesz, és akkor már úgyis mindegy.

A másik lehetőség, hogy lop magának egy konzolt, mondjuk egy Xboxot, hozzá egy mutáns krumpli alakú kontrollert és egy akkora plazmatévét, mint széltében a Nordschleife, elégedetten belesüpped a Klippan kanapéba, és a 21. századi family entertainment jegyében addig rója a köröket, amíg el nem kezdődik a Top Gear. Ahol aztán megnézi, hogyan vezetik a nagymenők azokat az autókat, amiket ő sose fog.

Az utóbbi, kanapés műfaj kedvelőinek szerencséjük van, mert három jól ismert autós játéknak is mostanában jelent meg Xboxra a legfrissebb része. A Forza Motorsport a harmadiknál tart, a Colin McRae: Dirt a másodiknál, a Need for Speed, a világ legnépszerűbb autós játéka pedig a megszámlálhatatlanadiknál, most éppen a Shift nevűnél.

Hogy melyik közülük a legjobb? A hármat összehasonlítani olyan, mint almát a körtével, körtét a disznósajttal. A Forzát a realizmusáért lehet szeretni, a Need for Speedet eddig az egyszerű kezelhetősége és a játéktermi hangulata miatt dicsérték. Most ez a különbség eltűnni látszik, mivel a Shift készítői deklaráltan ráhajtottak a valósághűségre, és a játékban már nemcsak arcade-eken szocializálódott hülyegyerekek, hanem önmagukat komolyan vevő versenyzőpalánták is találnak testhez álló feladatokat.

A Colin McRae skót ralilegenda nevével reklámozott Dirt kissé kilóg a sorból, elsősorban azért, mert nem aszfaltot, hanem murvát, homokot és mocsarat szimulál, másodsorban meg mert hármójuk közül ez a leglátványosabb – legalábbis 1080 p-s, hd-felbontásban, megfelelő méretű képernyőn, ahogyan mi is próbáltuk.

Ebben a felállásban a leggyengébb láncszem kétségkívül az Xbox kontrollere, mert egyetlen szál hüvelykujjal versenyautót irányítani legalább akkora feladat, mint Boeinget egy bicikli kezelőszerveivel, és nagyjából ugyanarra az eredményre is vezet. Aki spórolni akar a kormányon, vagy más okból ragaszkodik a mutáns krumpli alakú kontrollerhez és az ínhüvelygyulladáshoz, az se keseregjen, mert pompás élményben lesz része, bármelyik játékot választja.

Minden további szócséplés helyett tekintsék meg bizonyító erejű videónkat.