Árpád
-2 °C
4 °C

Önszabályozó lesz a BitTorrent

2009.11.02. 11:25
Teljesen megújul a BitTorrent protokoll, és a változás elméletileg a felhasználóknak és a szolgáltatóknak is előnyös lesz. Az uTorrent 2.0 klienssel több százezren tesztelik az technológiát, ami optimalizálja a letöltést.

Senkinek sem közömbös a BitTorrent. Az internetezők imádják, mert felgyorsítja a letöltéseket, a szolgáltatók pedig utálják, mert túlterheli a hálózatot. A letöltők drága internetelérést vesznek, hogy még gyorsabb legyen a BitTorrent, a szolgáltatók pedig drága berendezéseket vesznek, hogy korlátozni tudják a BitTorrentet.

Ezt a patthelyzetet a BitTorrent fejlesztői egy technológiai újítással akarják feloldani. Elkészítettek egy uTP nevű technológiát, ami ügyesebben menedzseli a letöltéseket, és megkíméli hálózatot.

A jelenlegi BitTorrent gyakran interferál más online alkalmazásokkal, az internetszolgáltatók ezért lassítják vagy állítják le a torrenteket, írja a TorrentFreak letöltésügyi szakportál. Az uTP-vel azonban maga a letöltőkliens is észleli a hálózati torlódásokat, és automatikusan lekorlátozza a sebességét.

Simon Morris, a BitTorrent termékmenedzsere szerint a fejlesztésnek nagy hatása lesz az internetszolgáltatók működésére. A szolgáltatók sok milliárd dollárt megspórolhatnak azzal, hogy nem kell központi forgalomvezérlő berendezéseket venniük, nem kell a forgalom korlátozásával bajlódniuk.

Persze a felhasználók is megérzik majd a változást, hiszen a BitTorrent lelassul, hogy elkerülje a hálózat túlterhelését. Morris szerint az uTP főleg a feltöltési sebességet korlátozza, mert abban az irányban eleve kisebb a sávszélesség, könnyebben kialakul a torlódás.

Az uTP megméri, hogy egy megosztott adatcsomag mennyi idő alatt jut el az egyik gépről a másikra. A TorrentFreak szerint az új technológiát alkalmazó uTorrent 2.0 kliens több százezer bétatesztelője nem jelentett komoly problémát. A TorrentFreak cikkéhez fűzött olvasói megjegyzések azonban arról árulkodnak, hogy sokan nem bíznak a változtatásban.

Néhányan arra panaszkodtak, hogy drámaian megváltozott a letöltési sebesség, ezért inkább kikapcsolták az uTP-t, mások szerint inkább a szolgáltatóknak kellene fejleszteniük a hálózatukat. Egyesek szerint a szolgáltatók még az önszabályozó BitTorrentet is szabályozzák majd, hogy még kisebb legyen a forgalmuk, és maximalizálni tudják a profitjukat.

Elméletben tehát jól hangzik a BitTorrent újítása, de még kérdéses, hogy a felhasználók élnek-e vele, vagy egyszerűen kikapcsolják. Az is csak később derül ki, hogy a szolgáltatók valóban éreznek-e javulást, vagy folytathatják a júzerek korlátozását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?